Twitter komt stilletjes terug op blokkade niet-ingelogde gebruikers
De maatregel die vorige week werd genomen, sloot veel gebruikers uit van simpelweg meelezen op Twitter en heeft voor flink wat reuring gezorgd. Daaronder ook ophef in Nederland, doordat een gister uitgestuurd NL-Alert over de storm Poly een verwijzing voor meer informatie gaf die leidde naar Twitter. Specifiek het account van de brandweer Amsterdam-Amstelland. Daardoor stuitten Amsterdammers, Aalsmeerders en Haarlemmers op de inlog- of accountvereiste van het Amerikaanse techbedrijf. Een ongewenste situatie voor kritieke informatie, zeker vanuit de overheid en nooddiensten. De brandweer heeft dan ook besloten om Twitter voorlopig niet meer te gebruiken voor storm-updates.
CEO en eigenaar zijn stil
De blokkade van niet-ingelogde gebruikers raakt ook de doorgifte van tweets in andere media, zoals Slack en WhatsApp. Deze afscherming van Twitter-content wordt nu echter stilletje teruggedraaid, melden diverse media. Zo heeft technieuwssite TechCrunch ineens gemerkt dat previewweergave van tweets weer werkt in communicatie-apps Slack en WhatsApp. Het is nu ook weer mogelijk om via de zoekresultaten op Google naar specifieke tweets te gaan. Mensen die een profiel van een gebruiker willen bezoeken, stuiten echter nog wel op een inlogscherm.
Noch Twitter-topvrouw Linda Yaccarino, die formeel de CEO is, noch eigenaar Elon Musk hebben iets op hun Twitter-accounts hierover gecommuniceerd. Officieel is de blokkade überhaupt niet aangekondigd of uitgelegd. Mails aan het PR-mailaccount van het bedrijf leveren sinds begin dit jaar de automatische reply van de poep-emoji op. Afgelopen weekend heeft miljardair Musk wel uitgebreid getweet (wat zijn favoriete manier van communiceren is) over het beperken van aantallen tweets die (ingelogde) gebruikers mogen zien. Volgens de omstreden topman is dat gedaan vanwege massale datascraping die derde partijen uitvoeren op de content die op Twitter staat.
De recent in huis gehaalde ads-topvrouw Yaccarino heeft het daarna opgenomen voor dat besluit van de eigenaar, die niet meer de rol van CEO zou hebben. Volgens haar is het soms nodig om ingrijpende dingen te doen om een platform als Twitter te blijven versterken. Het gaat om het verzekeren van de authenticiteit van gebruikers, zo tweette ze. Eerder heeft Musk, toen hij officieel nog CEO was, het blauwe verificatievinkje voor gebruikers omgeturnd in een betaald abonnement. Daarbij kan iedereen met een valide creditcard voor acht dollar per maand overkomen als geverifieerde gebruiker, wat dus niet zo is.
Vrees voor Threads-concurrentie?
Volgens Musk was dit noodzakelijk om de enorme aantallen bots op Twitter te bestrijden, maar de praktijk lijkt die verklaring van hem tegen te spreken. Hetzelfde is ogenschijnlijk nu aan de hand met het terugdraaien van de verplichting om ingelogd te zijn. Mogelijk dat dit gerelateerd is aan het debuut van het tekstgebaseerde nieuwe social network Threads, van Instagram- en Facebook-eigenaar Meta. Dat nieuwe alternatief voor Twitter is nu net live gegaan, maar vooralsnog vanwege privacyzorgen niet beschikbaar in de Europese Unie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee