5G-veiling kan klem komen tussen EC, ACM én EC
Het ministerie van Economische Zaken (EZ) moet voor de 5G-veiling eerst nog wachten op goedkeuring door de Europese Commissie (EC) van de voorgenomen fusie van Tele2 en T-Mobile in Nederland. Tegelijkertijd nadert een EC-deadline: voor mobiel breedband op de 5G-frequentie van 700 MHz. Daarnaast speelt mogelijk nog Nederlandse keuring van de grote telecomfusie; door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Kinken in de kabel
Minister Keijzer benadrukt dat het ‘haar ambitie’ is om de veiling eind 2019 nog te houden. Daarbij herhaalt zij slag om de arm die vóór de zomer al is geuit: mogelijk kan dit “een paar maanden later worden”. Het wachten is namelijk op een oordeel door de EC van het samengaan dat Tele2 en T-Mobile gepland hebben in Nederland.
Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Arne Weverling (VVD) stippen in hun Kamervragen ook aan dat Nederland, net als alle andere EU-lidstaten, verplicht is om per 30 juni 2020 mobiel breedband toe te staan op de 700 MHz-band. Die frequentie bevindt zich momenteel in het geplande aanbod voor de Nederlandse 5G-veiling: naast de 1400 en 2100 MHz. Eerder is al de band van 3,5 GHz apart gezet door EZ: deze gaat niet mee in de eerstkomende veiling van frequenties voor 5G.
‘Niet verder opknippen’
In de Kamervragen wordt minister Keijzer gevraagd of mogelijk de 700 MHz ook los moet worden gekoppeld, gezien de naderende EC-deadline en mogelijk uitstel tot 2021 van de eerste 5G-veiling. De bewindsvrouw noemt zo’n ontkoppeling echter onwenselijk. Zij schrijft in haar antwoorden dat “technische en economische samenhang tussen de banden die tot een gelijktijdige (multiband)veiling nopen”. Loskoppelen zou volgens haar die samenhang doorbreken en “de veiling voor deelnemers kunnen bemoeilijken”.
Bij de door Keijzer genoemde samenhang verwijst zij naar het rapport dat is beschikbaar gesteld bij de consultatie concept Nota Mobiele Communicatie 2017. Daarin wordt het beleid uiteen gezet op basis waarvan de verdeling van de beschikbaar komende frequenties voor mobiele communicatie wordt uitgevoerd. Kortom: de veiling(en).
Tijdsdruk
De andere twee nu in zicht zijnde frequenties voor 5G kennen ook enige tijdsdruk, geeft Keijzer in wezen aan. “Voor de 1400 MHz-band geldt dat deze in feite nu al beschikbaar is en verdere vertraging onwenselijk is. Voor de 2100 MHz-band geldt een tijdsklem; de frequenties worden al gebruikt en de betreffende vergunningen lopen eind 2020 af. Deze vergunningen zijn al eens verlengd.”
Daarnaast speelt dus nog de deadline van 30 juni 2020, voor de 700 MHz-band. Dat is zeer dicht bij Keijzers planning van eind 2019, en mogelijk dus begin 2020, voor de 5G-veiling. Het wachten is op een EC-besluit over de fusie van T-Mobile Nederland en Tele2 Nederland. De minister verwacht dat eind dit jaar, maar dan is de zaak nog niet rond.
De EZ-bewindsvrouw geeft aan dat het EC-besluit van grote invloed is op de Nederlandse telecommunicatiemarkt: het kan leiden tot “eventuele marktordenende maatregelen in de veiling”. Een advies daarover moet dan komen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die dit volgens Keijzer “zo spoedig mogelijk na het besluit” zal uitbrengen. Naast snelheid is zorgvuldigheid echter óók noodzaak, erkent Keijzer.
Optelsom
De ACM zal eerst een conceptadvies uitbrengen en daarover “consulteren in de markt”. Daarna pas kan een definitief advies komen, wat EZ dan meeneemt in het opzetten van de veiling. “De bijbehorende consultatieperiode, de verwerking van consultatiereacties en de besluitvorming over het definitieve advies aan mij vergen de genoemde tijd.” Keijzer verzekert dat zij het ACM-advies zwaar laat meewegen in de vormgeving van de veiling.
De timing van zowel het EC-proces is onbekend, net zoals het eventuele ACM-traject daarna, plus nog de finalisering van de Nota Mobiele Communicatie op basis waarvan de veilingregelgeving wordt gemaakt. “Om tijd te winnen werk ik inmiddels wel aan de voorbereiding van de veiling, waarbij ik de sector reeds zoveel als mogelijk betrek.”
“Met dit voorwerk beoog ik om zo spoedig mogelijk na de publicatie van de Nota naar buiten te kunnen gaan met de veilingregelgeving.” Overigens komt er voor die conceptregelgeving ook nog een consultatieronde: van zes weken. Hierbij kan ook de Tweede Kamer nog inbreng geven. EZ moet eventuele reacties vervolgens verwerken om dan pas de 5G-veiling te kunnen houden. Keijzer volhardt in haar “ambitie” dat dit eind 2019, of “mogelijk een paar maanden later” plaatsvindt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee