5G volgend jaar standaard in mobiele Qualcomm-processors
Op Huawei na gebruiken praktisch alle fabrikanten van Android-smartphones de mobiele processors van Qualcomm. De chipreus maakte op techbeurs IFA de eerste details bekend van zijn nieuwste generatie processors in de Snapdragon 6-, 7-, en 8-series. Meest opvallende is de 5G-ondersteuning, die direct in de System-on-a-Chip (SoC) is ingebakken. Huidige 5G-smartphones hebben een Snapdragon 855-chip en losse 5G-onderdelen als het modem en de mmWave-antenne. Door de 5G in de SoC te plaatsen, wordt de processor compacter, energiezuiniger en goedkoper om te produceren.
Goedkopere 5G-toestellen van twaalf merken
Qualcomm hamert vooral op dat laatste in de zin dat 5G volgend jaar betaalbaar wordt voor de massa. De 5G-toestellen die nu - overigens niet in Nederland - te koop zijn, kosten tussen de 599 en 1399 euro. Begin volgend jaar verschijnen volgens Qualcomm de eerste 5G-smartphones met de nieuwe Snapdragon 7-processor, een chip die traditioneel in toestellen tussen de tweehonderd en vijfhonderd euro euro zit. Twaalf telefoonmerken, waaronder Oppo, Motorola, Nokia en Redmi (een submerk van Xiaomi), ontwikkelen smartphones met deze processor. Details over de toestellen en prijzen zijn nog niet bekend.
5G naar midrange smartphones
In de tweede helft van 2020 brengen niet nader genoemde fabrikanten ook de eerste smartphones uit met Qualcomms nieuwe Snapdragon 6-chip. Die heeft ook 5G ingebakken. Dat is bijzonder omdat de Snapdragon 6-processors vooral gebruikt worden in smartphones van twee- tot driehonderd euro. Qualcomm hint erop dat de nieuwe toestellen goedkoper worden dan modellen met de Snapdragon 7-processor, maar geeft geen details.
Natuurlijk verschijnt er in 2020 een razendsnelle Snapdragon 8-chip met 5G, bedoeld voor dure smartphones als de Samsung Galaxy S11. Qualcomm belooft later dit jaar meer informatie te geven over de nieuwe processor.
5G moet doorbreken
Dat Qualcomm zo groots inzet op 5G, is belangrijk voor de wereldwijde adoptie van de nieuwe internetstandaard. 5G is dit jaar tastbaar geworden, maar voelt voor veel bedrijven en consumenten nog als een ver-van-mijn-bed-show. Providers zijn hun 5G-netwerken aan het optuigen en doen in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Zuid-Korea al tests met lokale tot regionale netwerken. Smartphonefabrikanten als Samsung, OnePlus en Huawei verkopen sinds dit jaar 5G-toestellen, maar die gaan nog niet als warme broodjes over de toonbank. De smartphones zijn prijzig en voor consumenten is het nut van 5G nog beperkt. Samsung liet op techbeurs IFA weten dat het dit jaar 2 miljoen 5G-toestellen verkocht heeft, waarvan de helft in thuisland Zuid-Korea.
Volgend jaar moet 5G zijn echte doorbraak beleven. 5G komt beschikbaar in meer landen en er verschijnen meer smartphones met 5G-ondersteuning, ook in het goedkopere segment. Dat laatste lijkt vooralsnog te danken aan Qualcomm. Op de IFA presenteerden concurrenten Huawei en Samsung ook hun eerste mobiele chips met 5G aan boord. Huawei stopt zijn Kirin 990-processor in de high-end Mate 30, die dit najaar al uitkomt. De Samsung Exynos 980 moet nog in massaproductie gaan en verschijnt begin 2020 in smartphones, waarschijnlijk vooral dure Samsung-modellen. Apple brengt waarschijnlijk in het najaar van 2020 zijn eerste 5G iPhones uit.
Overigens doet de 5G-strategie van Qualcomm denken aan Intel, dat jaren geleden besloot om zijn processors standaard uit te rusten met wifi-ondersteuning. Wifi kwam hierdoor breder beschikbaar, wat de adoptie en ontwikkeling versnelde.
5G is één van de trends die we zagen op de IFA-techbeurs in Berlijn. In dit overzichtsartikel lees je meer over de 5 belangrijkste trends van Europa's grootste elektronica-evenement.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee