Overslaan en naar de inhoud gaan

5G zonder Huawei niet veel duurder voor EU

5G aanleggen zonder de producten van Huawei en ZTE kost de EU geen 55 miljard euro extra maar rond de 3 miljard. Dat blijkt uit berekeningen van het Deense onderzoeksbureau Strand Consult.
5G-logo
© CC BY 2.0)
CC BY 2.0)

De producten van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE zijn in onder meer de VS en Australië in de ban gedaan. Diverse Europese landen overwegen een vergelijkbaar verbod op het gebruik van de apparatuur van beide leveranciers, die veel 5G-technologie in hun assortiment hebben.

De internationale telecombrancheorganisatie GSMA becijferde eerder dat de EU ruim 55 miljard euro meer kwijt zou zijn aan de introductie van G5-netwerken als de producten en diensten van Huawei en ZTE daarbij niet gebruikt mogen worden. Bovendien zou de uitrol zeker anderhalf jaar langer duren. De GSMA vertegenwoordigt zo’n 750 telecombedrijven wereldwijd, waaronder ook Huawei en ZTE.

Volgens de Deense onderzoekers komen de extra kosten echter veel lager uit. Zij gaan hierbij uit van ervaringen in de VS en Australië waar inmiddels al gestart is met de uitrol van 5G-netwerken zonder de producten van Huawei en ZTE.

Strand berekent dat de vervangingskosten van Huawei-apparatuur uitkomen op rond de 3 miljard euro. Dat dat veel lager is dan wat de GSMA heeft berekend, komt doordat de helft van de 55 miljard die de brancheorganisatie opvoert, bestaat uit wat zij verwachten als kosten van een vertraging van anderhalf jaar. Daar komt volgens Strand bovenop dat 70 tot 80 procent van de bestaande apparatuur die nu in netwerken wordt gebruikt sowieso aan vervanging toe is. Dus die kosten moeten worden afgetrokken van het bedrag van 55 miljard. En dan gaat het ook nog eens alleen om apparatuur die afkomstig is van Chinese leveranciers.

Bovendien rekent Strand geen kosten voor de mogelijke anderhalf jaar vertraging, omdat de snelheid waarmee 5G uitgerold zal worden in de EU veel meer afhangt van de EU-regelgeving en mogelijke investeerders dan van de keuze voor een leverancier.

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in