Huawei waarschuwt voor 6G
De waarschuwing komt van David Soldani, de security-topman van Huawei in Australië die sprak met ZDNet. "Het blokkeren [van technologie, red] van sommige landen zorgt er niet voor dat Australië beter beschermd wordt tegen cybersecuritydreigingen. In feite maakt het de zaak juist problematischer omdat er geen aandacht besteed wordt aan de juiste kwesties in cybersecurity."
Soldani claimt dat Huawei ver voor loopt op zijn concurrenten op het gebied van het onderzoek naar 6G. Daardoor ziet het bedrijf veel beter hoe onveilig de netwerken kunnen worden wanneer de aanvallen grootschaliger worden. Soldani wijst op het feit dat de beheer- en controlelaag van het netwerk steeds verder samensmelten. Bovendien krijgt de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie een steeds grotere invloed op netwerkbeveiliging omdat de aanvallen van kwaadwillenden effectiever worden.
6G prikkelt de fantasie
De verwijzingen van Soldani met betrekking tot 6G zijn opmerkelijk omdat over de standaard voor 5G-netwerken die nu in ontwikkeling zijn, eigenlijk nog nauwelijks ideeën bestaan. Dat was ook de reden waarom de Amerikaanse president Trump in februari werd uitgelachen vanwege zijn tweet dat hij zo snel mogelijk 6G in de Verenigde Staten wilde hebben. Afgelopen maart werd in Finland de eerste 6G Summit gehouden. Daar kwamen zo'n 250 wetenschappers bijeen om een agenda op te stellen naar nieuwe specificaties voor 6G. In feite is het enige duidelijk streven dat de netwerken tegen die tijd een doorvoersnelheid van 1 terabit per seconde moeten kunnen bereiken, ofwel tot 1000 keer sneller dan de 5G-netwerken. In hoeverre dat een theoretisch maximum is, valt ook nog te bezien. De 5G-standaard voorziet eigenlijk ook in een maximum van 800 Gbps, maar dat zal in praktijk waarschijnlijk nooit worden gehaald.
Smartphone verdwijnt uit beeld
Verder hebben de onderzoekers vooral nagedacht over de onderzoeksagenda. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zaken die niet zijn meegenomen in de specificaties van de definitieve 5G-standaard. Maar er moet ook ver vooruit worden gekeken naar een nieuw beeld van de samenleving. Ari Pouttu, professor aan de University of Oulu en vice-director van het Finse 6G Flagship-programma verwacht dat in het 5G-tijdperk de smartphone weer langzaam de rol verliest die het apparaat nu in ons leven heeft. 6G zou dan ook gericht moeten zijn op het 'post-smartphone'-tijdperk, zei hij tegen Venturebeat. 6G wordt dan het verbindende element in een wereld waarin alles om ons heen onderdeel is van een netwerk en al die objecten datagedreven zijn. Kunstmatige intelligentie is dan een standaard eigenschap. Communiceren met deze 'slimme' objecten gebeurt middels augmented reality interfaces. Het idee dat je een apparaatje bij je draagt om te communiceren is dan een heel vreemd idee geworden.
China wereldleider in 6G
Naar verwachting wordt de 6G-standaard pas tegen 2030 afgerond, dus het is nog erg vroeg om te speculeren hoe de specificaties er uit komen te zien. De Chinese overheid heeft wel al aangegeven veel te investeren in de ontwikkeling van 6G. Rond 2030 streeft de regering er naar wereldleider te zijn in mobiele communicatie, zei Su Xin, 5G-werkgroepleider op het Chinese ministerie van Industrie en Informatie Technologie, tegen Techradar. Volgens Pouttu is het voor telecomaanbieders nog veel te vroeg om te praten over 6G. Zij zijn net bezig grote sommen geld te investeren in de bouw van 5G-netwerken. Daarom willen ze niet dat de publieke aandacht verplaatst naar nog erg onduidelijke aspecten van toekomstige netwerken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee