Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste 5G-frequentie wordt op 29 juni geveild

Het Agentschap Telecom organiseert op 29 juni een veiling voor diverse frequenties voor mobiele communicatie. Daaronder valt ook de 700 MHz-frequentie, één van de frequenties die door de Europese Unie is aangewezen voor 5G binnen Europa. Providers mogen maximaal 40 procent van een beschikbare frequentie in handen krijgen.
5g
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Het Agentschap Telecom veilt op 29 juni drie frequenties: 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz. Deze frequenties moeten volgens het Agentschap ruimte beschikbaar maken om aan de groeiende datavraag te voldoen. Ook wordt er een "solide basis gelegd voor toekomstige digitale innovaties op het gebied van zorg, landbouw en mobiliteit."

Alle drie de frequenties worden voor mobiele communicatie gebruikt, maar slechts één is dus specifiek voor 5G bedoeld. Het Agentschap Telecom benadrukt dat 5G net als andere netwerken aan strenge internationale normen moet voldoen. "Het Agentschap Telecom meet op meerdere plekken of aan de blootstellingslimieten voldaan wordt." 

Meerdere providers

Het Agentschap Telecom wil dat Nederland minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie heeft. Daartoe is de regel opgesteld dat deelnemende marktpartijen over maximaal 40 procent van het totaal aantal beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daaronder vallen dus ook frequenties voor 4G en 3G. Wie er precies mee gaan doen aan de veiligen, heeft het Agentschap Telecom nog niet openbaar gemaakt. De partijen zijn echter zelf wel op de hoogte gesteld.

Ook is er een snelheidseis opgesteld voor 5G. In 2022 moet op de slechtste punten een minimale snelheid van 8 Mbps behaald worden. In 2026 wordt die eis verhoogd naar 10 Mbps aan de uiterste randen van een mobiel netwerk. Door deze eisen moet de gemiddelde mobiele internetsnelheid neer gaan komen op ruim 100 Mbps. 

De winnende partijen worden na afloop van de veiling bekendgemaakt. Wanneer dat precies is, is nog onbekend. De vervolgens verkregen vergunningen zijn tot 2040 geldig. 

Kritiek op 5G

Diverse partijen hebben kritiek op de uitrol van 5G, omdat ze bang zijn voor eventuele gezondheidsrisico's. Stop5GNL spande een kort geding aan tegen de staat, in de hoop de uitrol van de nieuwe mobiele internetstandaard te voorkomen. Een rechtbank in Den Haag oordeelde eerder deze week echter dat 5G wel uitgerold mag worden. De overheid leeft volgens de rechtbank alle voorschriften na en de limieten voor straling worden niet overschreden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in