'Herstart glasvezelaanleg betaalt zich in 2020 uit'
Op het dieptepunt, in de eerste helft van 2017, werden slechts 50.000 woningen van glasvezel voorzien, merkt Stratix op in zijn BreedbandAtlas. Dat aantal is tussen september 2018 en maart 2019 echter verdubbeld, en de komende tijd moet het aantal gerealiseerde glasvezelverbindingen alleen maar verder blijven stijgen.
Deze aanleg betaalt zich echter pas in 2020 echt uit. Dan wordt een groot deel van de huidige bouwprojecten opgeleverd en worden meer huizen dus aangesloten op de kabels. Bovendien vindt de aanleg van glasvezel niet meer alleen in het buitengebied plaats, maar ook in de zogeheten woonkernen in Nederland. Zo leggen T-Mobile, L2Fiber en Glasvezel Helmond nu glasvezel aan in de steden Rotterdam, Den Haag en Helmond. KPN heeft momenteel projecten lopen in onder meer Den Haag, Tilburg, Breda, Gouda en Arnhem.
Meeste winst in buitengebied
Hoewel de focus dus ook meer naar de grote steden komt, wordt de echte winst nog altijd in het buitengebied gehaald. De aanleg van glasvezel is namelijk het verst gevorderd in de buitengebieden van Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe en Flevoland. Alleen Zeeland heeft geen activiteiten in het buitengebied.
De uitrol op het platteland wordt de komende jaren bovendien verder vergroot. Stratix verwacht dan ook dat de helft van de huishoudens in het buitengebied aan het eind van dit jaar al over een glasvezelaansluiting kan beschikken. Die beschikbaarheid loopt tot en met 2021 verder op naar 85 tot 90 procent. De uitrol wordt onder meer mogelijk gemaakt door EQT, Arcus, TINC en Delta Rijssen Glasvezel Investeringen.
Hoeveel zakelijke glasvezelaansluitingen er zijn, weet Stratix niet. Het bedrijf laat desgevraagd weten dat die markt lastig in kaart is te brengen, omdat er veel spelers actief zijn en een deel niet goed zichtbaar is.
KPN en T-Mobile
Onder meer KPN en T-Mobile zijn de afgelopen tijd erg actief geworden op het gebied van glasvezel. KPN kondigde in juni bijvoorbeeld aan de uitrol in Den Haag te versnellen en tot eind 2021 minstens 80.000 huishoudens in verschillende wijken van de stad aan te sluiten op zijn open netwerk.
De telecomprovider wil binnen drie jaar een miljoen huishoudens verglazen. In het tweede kwartaal van dit jaar zei het bedrijf al 40.000 woningen op glasvezel te hebben aangesloten. Stratix stelt dat er nog 230.000 aansluitingen van KPN in ontwikkeling zijn, wat betekent dat voor de provider nog 730.000 woningen overblijven om aan die ambitie te voldoen.
T-Mobile is in juni begonnen met de aanleg van zijn glasvezelnetwerk. De eerste schop ging in de Haagse wijk Segbroek in de grond, waar 33.000 inwoners en bedrijven sneller internet moeten krijgen. VodafoneZiggo werkt ondertussen ook aan een glasvezelnetwerk, maar dan in Utrecht.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee