Netwerkrecord: van 319 Tbps naar 1,8 Pbps in minder dan een jaar
De hoeveelheid data die nu in een seconde over de glasvezel werd gestuurd staat gelijk aan ongeveer tweemaal de hoeveelheid die wereldwijd over internet gaat, stellen de onderzoekers. Voor het experiment gebruikten zij een infrarood laser - met dus maar één frequentie - waarmee honderden kleuren werden gemaakt - of wel frequenties - steeds met een specifieke vaste afstand. Dat wordt wel een frequentiekam genoemd. Elke kleur kan worden gebruikt voor een apart datakanaal.
Om 1,8 Pbps te versturen met moderne commercieel verkrijgbare apparatuur zouden minimaal 1000 lasers nodig zijn. Grappig detail is dat hoogleraar Zweedse hoogleraar Victor Torres Company erkent dat de chip die de frequentiekam creëert, eigenschappen vertoont die niet in het ontwerp zijn opgenomen, maar eigenlijk bij toeval zijn ontstaan. Die maken de chip bij uitstek geschikt voor deze toepassing. De onderzoekers hebben wel kunnen herleiden hoe deze eigenschappen in het proces zijn ontstaan en kunnen die kennis nu toepassen in vervolgontwerpen.
Einde niet in zicht
Daarnaast is er ook verder gerekend aan een wiskundig model van de chip waaruit bleek dat er nog veel mogelijkheden zijn om de prestaties verder op te schroeven tot wel 100 Pbps.
Het vorige record van 318 Tbps stond op naam van een Japanse onderzoeksgroep die dat vorig jaar vestigde. Die onderzoekers gebruikten reguliere netwerkapparatuur en zetten daarmee wavelength-division multiplexing in om hoge datasnelheden te bereiken. Het lukte hen echter om deze overdrachtssnelheid over een afstand van maar liefst 3000 kilometer te bereiken, weliswaar met een versterking elke 70 km. De Zweeds-Deense groep heeft de snelheid gemeten over een afstand van een kleine 8 km.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee