Overslaan en naar de inhoud gaan

Satellietzwermen interessant voor Nederland in combinatie met 5G

Aan de dekking in Nederland voegen de miljarden kostende plannen voor nieuwe satellietnetwerken weinig toe. In landen met uitgestrekte dunbevolkte gebieden zoals de VS ligt dat anders. Toch biedt de satellietcomunicatie in combinatie met 5G nieuwe kansen, ook in dichtbevolkte gebieden zoals Nederland.
Containerschepen
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Onlangs startte Space X van Elon Musk met de lancering van de eerste 60 satellieten. Die vormen uiteindelijk onderdeel van het Starlink-netwerk van 12.000 kunstmanen dat wereldwijde internetdekking moet bieden. Naast Space X zijn er nog zeker vijf projecten met vergelijkbare ambities.

Toepassing in Nederland

"In eerste instantie zien satellietcommunicatiebedrijven veel business in het leveren van communicatieverbindingen naar de basisstations in afgelegen gebieden of in broadcast van content naar edge nodes", denkt Toon Norp, senior consultant bij TNO en specialist op het gebied van (5G)-communicatie. "Daarna is het uitgangspunt dat dezelfde radiotechniek voor aardse en satellietcommunicatie wordt gebruikt."

Volgens Norp worden veel toepassingen dan pas interessant, zelfs voor Nederland en andere dichtbevolkte gebieden. "De satellieten kunnen ook breedbandcommunicatie bieden op zee en daar kunnen bedrijven in logistieke sector van profiteren. "Als je nu tracking/tracing van containers wil aanbieden, dan is het toch lastig indien die tracking/tracing niet werkt wanneer een container op een schip staat midden op de oceaan." Norp ziet dan wel meer toepassingen in Nederland. "Rijkswaterstaat wil allerlei sluizen en dijken op afstand monitoren via 5G. Dan is het toch lastig dat 5G basisstations niet werken als ze bij een overstroming in 3 à 4 meter water staan. Satellietcommunicatie biedt dan uitkomst als back-up."

Integratie biedt grotere markt

Daarvoor is het wel essentieel dat de aanbieders van de satellietcommunicatie gaan samenwerken met de aanbieders van 5G om te zorgen voor een naadloze integratie van de twee netwerken waar zowel IoT-apparatuur als smartphones gebruik van kunnen maken. Norp: "De huidige omzet van cellulaire mobiele communicatie is vele malen groter dan de omzet van satellietcommunicatie. Nu is het zo dat satellietcommunicatie een soort concurrent is van cellulaire mobiele communicatie. Je hebt òf een satelliettelefoon, òf een gewone telefoon. Voor de satellietcommunicatie is het beter om te komen tot één telefoon die beiden kan. Zo'n apparaat zal waarschijnlijk alleen satellietcommunicatie gebruiken als het niet anders kan. De satellietexploitanten krijgen dan weliswaar een kleiner deel van de koek maar de totale markt is wel veel groter."

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in