Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanjaagprogramma voor tech-startups Techleap.nl gaat nog drie jaar door

Het kabinet heeft besloten nog drie jaar langer door te gaan met Techleap.nl, het aanjaagprogramma voor een sterk startup- en scale-up ondernemingsklimaat in Nederland. De organisatie krijgt een budget van 15 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarnaast investeert het ministerie miljoenen in jonge groeibedrijven via diverse fondsen.
Raket die van laptop wegvliegt
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Techleap.nl bestaat sinds 2015 en brengt investeerders en ondernemers bij elkaar, geeft cursussen voor oprichters van bedrijven, publiceert data over ontwikkelingen in de sector en organiseert buitenlandse reizen. Het uiteindelijke doel van dit alles is om startups en scale-ups collectief betere toegang te geven tot kapitaal, markten, kennis en een netwerk om samenwerking, innovatie en uiteindelijk groei van ambitieuze techbedrijven mogelijk te maken. En dat heeft gewerkt, blijkt uit een evaluatie over het programma. Het ecosysteem is namelijk substantieel verbeterd zijn.

Het programma zou echter aan het einde van 2023 jaar ophouden te bestaan. Maar het kabinet heeft nu besloten nog drie jaar langer - dus tot en met 2026 - door te gaan, zo maakt minister Adriaansens van EZK bekend. "Er blijft een aanjager nodig om opgebouwde kennis en netwerken te behouden en te versterken", aldus de minister.

Focus op deep tech en financiering

Er gaat echter wel wat veranderen bij Techleap.nl. In de komende jaren krijgt de organisatie een andere rol en focus. "Die is straks gericht op meer deep tech-bedrijven in Nederland krijgen en meer start-ups laten doorgroeien naar scale-ups. Naast publieke financiering moet er - net als in andere EU-landen - ook meer private financiering zoals durfkapitaal komen voor het gedeelte dat inmiddels zelf door de markt opgepakt kan worden. Techleap.nl kan een rol spelen om die marktpartijen te mobiliseren."

Techleap concludeerde eerder dit jaar zelf ook dat er meer aandacht nodig is voor deep tech. In zijn State of Dutch Tech-rapport stelde de organisatie dat Nederland weinig nieuwe bedrijven kent die voortkomen uit de kennis van universiteiten en kennisinstellingen. De spin-offs die er wel zijn, groeien traag. "De potentie is er, maar deze ondernemingen hebben vanwege hun lange aanlooptijd en gebrek aan support en kapitaal moeite om door te groeien tot de wereldwijd toonaangevende en impactvolle bedrijven die het kunnen zijn", aldus Techleap. 

Ook signaleert Techleap al langer dat Nederland flink achterloopt wat betreft de financiering van startups. Gemiddeld werd er in 2022 260.000 euro per startup geïnvesteerd, tegenover 900.000 euro per start-up in Zweden en 670.000 euro per start-up in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Diverse startups hebben dit probleem in gesprek met AG Connect ook aangekaart. "Hoe wij met financiering omgaan in Nederland, zorgt ervoor dat we weinig unicorns krijgen", zei Mark van der Pas, CEO en oprichter van start-up Uffective, bijvoorbeeld. 

Minder budget

Ook valt op dat het budget voor Techleap lager wordt. In de eerste vier jaar kreeg de organisatie nog een budget van 35 miljoen euro, maar voor de komende drie jaar is dat nog maar 15 miljoen euro. Tegenover het FD zegt minister Adriaanses dat Techleap tot nu toe best een ruim budget had en dat de organisatie zich nu moet beperken tot de dingen waar ze het verschil maakt, zoals deep tech. 

Verder moet er nog duidelijkheid komen over de Special Envoy, of gezant, van Techleap. De afgelopen jaren vervulde prins Constantijn van Oranje die rol. Of dat in de toekomst ook zo is, wordt nog voor de zomer besloten door het kabinet. Het besluit daarover wordt tegelijkertijd gedeeld met het aangescherpte beleid voor start-ups, scale-ups en het stimuleren van durfkapitaal. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in