Ballmer: ... meeste spijt van Vista ...
("the loopedy-loo that we did that was sort of Longhorn to Vista", zo drukt Ballmer het uit). Overigens lijkt Ballmer meer in te zitten met de effecten die dat had op Microsofts ontwikkelafdeling dan met het lange uitstel dat het gevolg was, het tegenvallende resultaat van het ontwikkelwerk en de lauwe ontvangst van het besturingssysteem.
Het interview levert verder geen verrassingen op. Ja, Ballmer is erg trots op zijn rol bij het ontstaan van de pc-industrie, ja, Ballmer vindt nog steeds dat Microsoft ook hardware moet verkopen, nee, Microsoft schrijft de consumentenmarkt niet af omdat consument en werknemer/professional nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden zijn, en ja, het besluit om te vertrekken is in goede harmonie en op zijn eigen initiatief genomen.
Aanwijzingen voor gedwongen vertrek
Verschillende analisten denken - los van het interview - dat dat niet het geval is. Ze denken dat in de raad van bestuur de onvrede ten top steeg toen Microsoft een verlies van 900 miljoen dollar op de Surface RT moest nemen. In combinatie met een weinig enthousiast onthaal van Windows 8 zouden de mededirecteuren tot de conclusie zijn gekomen dat Ballmer het contact met de markt kwijt is, en dat het voor hem tijd wordt om op te stappen.
De analisten zien zich in deze analyse gesterkt door het feit dat er geen opvolger is. In normale situaties bereidt men de overdracht zorgvuldig voor, en worden het vertrek en de opvolger tegelijkertijd bekendgemaakt. Dat dat bij Microsoft niet het geval is, wijst erop dat Ballmers vertrek geforceerd is. Maar in het analistenwereldje heerst op dit punt geen eensgezindheid. Er zijn er ook die denken dat Ballmers vertrek een normale afronding is van de reorganisatie die Microsoft eerder in gang zette, en dat Ballmers verklaring hout snijdt, dat je een CEO beter aan het begin dan halverwege zo'n transformatie kunt vervangen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee