Behoud de software-industrie voor Nederland!
Het was het eerste bedrijf dat in Nederland computers maakte.
Ook al kende Nederland in die tijd een hardware-industrie, toch betreurde minister Andriessen het, dat er “… in eigen land een zo hardnekkige onderwaardering bestaat voor de kwaliteitsproducten van de eigen industrie. De neiging om wat uit het buitenland komt zonder meer beter te vinden is kwalijk”. In 1968 werd Electrologica overgenomen door Philips. Tegenwoordig is er geen hardware-fabrikant meer in Nederland. Dat is jammer. Ook nu nog bestaat de neiging om IT-industrie uit het buitenland beter te vinden. Laten we tenminste de software-industrie voor Nederland behouden!
Op dit moment zijn we nog een software-exporterend land. In de AGConnect van november 2016 stond het overzicht van de 50 beste Nederlandse softwarebedrijven (in deze ranking werd ook omzet uit het buitenland meegenomen). En er zijn meer Nederlandse successen, zoals TomTom en booking.com. Maar we moeten niet achterover hangen. We moeten ervoor zorgen dat we die softwaresuccessen vasthouden en hierin investeren met z’n allen, zodat we niet afhankelijk zijn van Amerika of China voor onze producten.
Want we moeten niet alleen Apple-software willen kopen samen met Apple-producten. We moeten niet alleen Google of WhatsApp gebruiken. China heeft dit aspect van technologie-innovatie goed begrepen: niet Google maar Baidu (waarbij we buiten beschouwing laten wat hiermee wordt gedaan); geen WhatsApp maar WeChat. Europa heeft weliswaar Opera – maar het moet méér eigen, grote softwareproducten aanbieden.
Voor onze economie is het belangrijk een eigen software-industrie te hebben. We moeten samen ervoor gaan en voldoende vernieuwend bezig blijven zijn om dat vol te houden.
“Als geheel heeft de Nederlandse industrie nog te weinig aandacht voor research. Dit vormt een gevaar voor de verdere industriële ontplooiing en welvaartsontwikkeling”, vervolgde minister in 1964.
Zijn visie is nog steeds actueel, ook voor software. En alles hangt van software af.
Want wie software heeft, heeft de economie in handen.
Reacties:
Joost Visser 12 december 2016 13:04:
Dank Jos! Wat mij betreft overigens niet alleen "eigen, grote softwareproducten", maar vooral ook goed meespelen in het globale software ecosysteem, dus ook plugins, apps, libraries, developer tools, e.d. die waarde toevoegen aan platforms van anderen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee