Overslaan en naar de inhoud gaan

In memoriam tweede helft 2013

Douglas Engelbart (88)
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

2 juli – Engelbart is de bedenker van de computermuis. Het eerste prototype daarvan werd al gemaakt in 1963 en zeven jaar later kreeg hij er patent op. Dat was patent 3.541.541, voor een houten doosje met twee metalen wieltjes en een rood knopje, dat werd omschreven als een "X-Y positie-indicator voor een beeldschermsysteem".

Amar Bose (83)

13 juli - Amerikaans ondernemer Amar Gopal Bose was de oprichter van de Bose Corporation gevestigd in Framingham bij Boston. In 1956 startte Bose een universitair onderzoek naar psycho-akoestiek, om er achter te komen welk geluid een mens het beste hoort. Op basis daarvan werden de Bose luidsprekers gemaakt, met het beroemde direct/reflecting-systeem.

Talia Castellano (13)

16 juli - Amerikaans blogster die gold als internetberoemdheid, vooral door haar YouTube-account TaliaJoy18 waarop ze vooral make-up tutorials plaatste. Ze leed aan neuroblastoom, een zeldzame vaste tumor die bij kinderen voorkomt. Ze blogde daarover en gaf tips aan mensen die vanwege een chemo-behandeling hun haar hadden verloren en een pruik moesten dragen.

Barnaby Jack (35)

25 juli – Nieuw-Zeelander Barnaby Jack, ook wel aangeduid als de elite-hacker, is plotseling overleden vlak voordat hij zou demonstreren hoe je een pacemaker kunt hacken. Op de Black Hat Conference zou hij laten zien hoe je met zo’n hack een mens op een afstand van 30 voet (9 meter) kan doden. De dood van Barnaby Jack maakt die presentatie onmogelijk.

Ilya Segalovich (48)

29 juli – De mede-oprichter van de grootste Russische zoekmachine Yandex is overleden in een ziekenhuis in Londen. Maagkanker werd hem fataal. Segalovich richtte Yandex in 1997 op samen met Arkady Volozh. Sindsdien is de zoekmachine uitgegroeid tot een grote speler, zeker op het Russische deel van internet.

Ken Brill (69)

5 augustus – Brill was de oprichter van Uptime Institute en werd ook wel de 'vader van het datacentrum' genoemd. Hij was een visionair, die grotendeels de vorm heeft bepaald van de datacentra zoals we die nu kennen. Hij is de bedenker van het Tier-systeem om datacentra te classificeren.

Ray Dolby (80)

12 september - Amerikaans uitvinder die een systeem bedacht om audio te comprimeren met behoud van de geluidskwaliteit. Hij kreeg er patent op, dat hij in licentie verkocht aan producenten van geluidsapparatuur.

Hiroshi Yamauchi (85)

19 september - De Japanse zakenman stond 53 jaar lang aan het hoofd van de Japanse spelletjesfabrikant Nintendo. Hij transformeerde het bedrijf van een maker van speelkaarten tot 's werelds grootste fabrikant van videospelletjes. Nintendo vierde successen met de Wii-spelcomputer en Nintendo DS en met spelletjes als Super Mario en Zelda.

William Lowe (72)

29 oktober - William C. Lowe was een IBM-topmanager die aan de wieg stond van de eerste personal computer van het bedrijf. Hij kwam in 1962 in dienst bij IBM als testtechnicus en klom op tot directeur van IBM Boca Raton Labs. Het bedrijf had toen in het geheel geen product in de pc-markt. Die was in handen van Commodore, Apple en Atari.

Clifford Nass (55)
2 november – Gedragswetenschapper aan de Stanford University, met als specialisme multitasking. Zijn conclusie was, dat de mens niet goed is in multitasking, zeker niet als het aantal taken te groot wordt. Hij hielp mee aan de ontwikkeling van Microsoft Bob, het hulpje dat moest zorgen voor een opgeruimde pc en dito desktop.

Mavis Batey (92)
15 november - Zij was een van de weinige vrouwelijke medewerkers van de Britse geheime dienst die in Bletchley Park de Duitse codes wisten te breken. Sommigen van hen zijn zeer bekend, zoals Alan Turing, anderen leefden meer in de schaduw. Mavis Batey was een van hen, ze sprak Duits en studeerde aan het University College in Londen Duitse literatuurwetenschap. Daarom kreeg ze het verzoek om voor de geheime dienst te komen werken.

Willis Ware (93)
22 november – Ingenieur bij de Rand Company, die in 1966 al voorspelde dat "iedereen op een gegeven moment alles wat hij zal communiceren via een computersysteem zal communiceren." Ware was in de Tweede Wereldoorlog bezig met de bouw van een geheime computer voor het leger. Na de oorlog bouwde hij zo'n systeem voor de firma Rand. Bij het grote publiek is zijn naam vrijwel niet bekend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in