Miljoenennota: Defensie krijgt ook meer voor cyberverdediging
Defensie wil hiermee haar “digitale weerbaarheid” versterken en het vermogen om cyberoperaties uit te voeren. Daarmee moet de inzetbaarheid van de Nederlands krijgsmacht en effectiviteit in het digitale domein verhoogd worden.
Start-ups
Defensie wil in elk geval zijn slagkracht uitbreiden en moderniseren. “Defensie moet in staat zijn in te spelen op de steeds weer veranderende veiligheidscontext. Ook moet de krijgsmacht opgewassen zijn tegen technologisch hoogwaardige tegenstanders in conflicten met een hoge geweldsintensiteit en gelijktijdig, voor langere duur en in voldoende omvang kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten en operaties. Voorts nopen de razendsnelle ontwikkelingen in het cyber- en informatiedomein tot substantiële maatregelen.” De innovaties die hiervoor nodig zijn hoopt het departement te kunnen bewerkstelligen door meer samen te werken met partners in de civiele sector. Niet alleen zijn dat universiteiten en bedrijven maar ook start-ups. Daarvoor zet het departement het Team FRONT (Future Relevant Operations in Next generation Technology) in. Defensie hoopt dat met behulp van starters de technologische vernieuwing versneld kan worden. Ze geeft aan dat ze zonder de civiele sector zelf moeilijk kan innoveren.
Voor de vernieuwing van de eigen IT heeft Defensie een reservering van 201,8 miljoen euro. Die bestaat uit 40,2 miljoen die al in de begroting van 2016 was gereserveerd en de toegevoegde voorziening voor dubbele beheerlasten, transitie en migratie van 117 miljoen. Dit laatste bedrag stond al in de begroting voor 2017 gereserveerd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee