Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland ICT ziet 'semi-concurrent' arriveren in Benelux

De internationale IT-industrieclub CompTIA heeft deze maand voet aan de grond gezet in de Benelux. Deze nonprofit van Amerikaanse oorsprong komt daarmee deels op het terrein van Nederland ICT, waar wel samenwerking mee is gezocht. De leden van de Nederlandse branchevereniging zagen daar echter geen prioriteit in. "Op dit moment zien we dat er een verschil is tussen onze focus en die van deze organisatie."
Nederland ICT logo

"We hebben eind 2018 contact met CompTIA gehad. Toen benaderden zij ons voor een samenwerking binnen Nederland", laat een woordvoerste van Nederland ICT weten in antwoord op vragen van AG Connect. "Als ledenorganisatie stellen we samen met onze leden de prioriteiten vast. Uit navraag bij onze leden bleek dat zij aan zo’n samenwerking op dat moment geen prioriteit wilden geven. Daarom zijn wij toen niet op deze samenwerking in gegaan."

Ambities en overlap

CompTIA (de Computing Technology Industry Association) heeft eerder in juni aangekondigd dat het de Benelux-markt betreedt. Cursussen, trainingen en certificeringen van deze branche-organisatie zijn al geruime tijd aanwezig op non-Amerikaanse markten, zoals in Nederland en België. Dit aanbod komt dan vanuit opleidingsbedrijven en cursusaanbieders. De nu ingezette meer directe aanwezigheid van CompTIA in de Benelux wordt geïnitieerd met een open community van organisaties uit de breedte van de tech-industrie.

Met deze Benelux Business Technology Community wil CompTIA zich richten op de behoeften van technologiebedrijven en IT-professionals, om ook inzichten te delen en eraan te werken om de toekomst van de IT-industrie te verbeteren. Daarbij noemt de organisatie niet alleen opleidingen, trainingen en certificeringen, maar spreekt het expliciet ook over het tekort aan IT-professionals en de eigen ambitie om de IT-sector aantrekkelijk te maken voor jonge mensen.

Deze veelzijdige 'missie' vertoont zo op het eerste oog nogal overlap met Nederland ICT, die zich profileert als "dé belangenbehartiger en vertegenwoordiger van de Nederlandse ICT-sector". Beide brancheclubs benoemen de grote impact van digitale technologie op de economie, en de noodzaak van bijblijven in het rappe tempo van innovatie.

'Verschil in focus'

Nederland ICT zegt nog dat het "uiteraard wel benieuwd is hoe CompTIA zich verder gaat ontwikkelen en hoe zij hun aandacht gaan verdelen tussen België, Nederland en Luxemburg". Daarbij stelt de woordvoerster dat er geen sprake is van directe concurrentie. "Op dit moment zien we dat er een verschil is tussen onze focus en die van deze organisatie. CompTIA richt zich vooral op ‘het kanaal’ en de manier waarop bedrijven daarbinnen kunnen opereren."

"Nederland ICT richt zich ook op deze professionalisering van de digitale sector, maar zet zich daarnaast breder in. Zo zetten wij expliciet ook in op belangenbehartiging en dienstverlening die de sector verder professionaliseert. Denk daarbij aan onze AVG-dienstverlening Data Pro, waarbinnen we onder andere een gedragscode en standaardverwerkersovereenkomst hebben ontwikkeld."

Het grotere belang

"Zolang we complementair aan elkaar blijven en het vooruithelpen van bedrijven in de digitale sector centraal zetten, staan we positief tegenover de komst van CompTIA", verklaart de Nederlandse branchevereniging. "Als in de toekomst blijkt dat we ons met dezelfde zaken voor dezelfde doelgroep bezighouden, moeten we in gesprek gaan hoe we dat samen efficiënter kunnen inrichten."

Zo'n gesprek hoeft mogelijk niet lang op zich te laten wachten. CompTIA stelt in de aankondiging van de Benelux-community dat het organisaties uit de breedte van de ICT-industrie wil bedienen. Dit loopt uiteen van fabrikanten tot onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's), van distributeurs tot cloudhosters, van solution providers tot SaaS-partners, van consultants voor verticale markten tot developers van business applicaties, en verder.

Onder de meewerkende Benelux-bedrijven voor de lokale CompTIA-community bevinden zich wel enkele kanaalgerichte organisaties, maar ook 'achterliggende' IT-leveranciers. De lijst van 'mede-oprichters' omvat Auvik (leverancier van software voor remote monitoring and management), SBIT Hospitality Services (IT-dienstverlener voor de hotelbranche), Channel Media Europe (vakuitgeverij voor het IT-kanaal), Datto (leverancier van security en back-upsoftware), Hageman Scaleup (IT-consultancy), IT Resellers Group, Citrix, Portland Europe, Sophos, Continuum, Solarwinds MSP en TPEX International.

Sector- of kanaalgericht?

CompTIA voorziet flinke groei van de regionale IT-sector, wat naast omzet voor leveranciers ook het inhuren van ICT-personeel omvat. De branche-organisatie haalt eigen onderzoek aan waaruit naar voren komt dat er dit jaar al stevige personeelsgroei plaatsvindt. Bevraging van werkgevers wijst uit dat 13 procent van de bedrijven in België en Luxemburg van plan is om in 2019 nieuwe ICT-werknemers in te huren. Voor Nederland ligt dat percentage op 12,5 procent, terwijl het op EU-niveau slechts 8,3 procent bedraagt.

De in Groot-Brittannië gestationeerde staff leader voor CompTIA's Benelux-community spreekt van een gezonde en zeer progressieve IT-bedrijfssector in de Benelux. "Maar tot op heden had de regio geen leveranciersneutraal handelsorgaan om die groei te ondersteunen", aldus Estelle Johannes in de persverklaring van de 'nieuw binnengekomen' branchevereniging. Zij is overigens ook verantwoordelijk voor de UK Channel Community van CompTIA.

Zij roemt in de persaankondiging de groeikansen voor de verkoop van hardware en software, dienstverlening, telecommunicatie en opkomende technologieën. "Onze commitment is om de Benelux tech-gemeenschap te helpen voordeel te halen uit deze kansen die innovatie en waarde leveren voor hun klanten." Daarmee lijkt de kanaalfocus waar Nederland ICT haar branchegenoot mee omschrijft wel te kloppen. Vanuit CompTIA is aan AG Connect echter wel gezegd dat de Benelux-community zich sterk zal richten op personeelsproblemen, inclusief hulp bij het opbouwen van een sterke talent-pijplijn, plus het uitdragen van de voordelen en aantrekkelijkheid van een carrière in de techsector.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in