Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Britten willen Chinese deals blokkeren

De Britse premier Boris Johnson bereidt zich voor op het aankondigen van strenge wetten om buitenlandse overnames van Britse bedrijven te voorkomen als die een risico vormen voor de nationale veiligheid. De nieuwe wetgeving is ingegeven door toenemende bezorgdheid over de invloed van China, meldt The Times. Ook onderwijs zou in beeld zijn.
Britse premier Johnson
© Gov.uk
Gov.uk

De minister-president van Groot-Brittannië wil bij wet regelen dat bedrijven verplicht moeten melden als ze worden overgenomen en als die overname zou kunnen leiden tot veiligheidsrisico's. Directeuren van ondernemingen die geen melding doen of door de regering opgelegde voorwaarden na een overname negeren, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Mogelijke sancties zijn boetes of zelfs gevangenisstraffen, schrijft The Times vandaag.

Ook onderwijs en onderzoek

Deze blokkerende maatregelen die Boris Johnson wil doorvoeren betreffen niet alleen het bedrijfsleven. De Britse leider wil ook academische samenwerkingsverbanden en onderzoeksprojecten vatten onder de beperkingen. Zorgen over banden tussen Chinese bedrijven en Britse universiteiten leven in het Westerse land dat druk doende is met het verlaten van de Europese Unie. Daarbij lijkt toenadering tot de Verenigde Staten wat betreft handelsovereenkomsten een van de doelen.

In de VS is in maart 2018 al het blokkeren van overnames door Chinese bedrijven in beeld gekomen. Daarbij zijn ook investeringen 'in scope' wat betreft de Amerikaanse intentie voor blokkeren van China. Het ging om beperken van het risico dat gevoelige technologie in handen komt van China. Voorbeelden zijn chiptechnologie en 5G. De als vijandige mogendheid beschouwde Aziatische grootmacht zou als overheid vergaande invloed hebben binnen bedrijven en ook onderzoeksinstellingen.

GB, VS en Nederland

Momenteel speelt de economische impact van de coronacrisis veel bedrijven parten. Overnames of investeringen door kapitaalkrachtige buitenlandse partijen zijn een reële mogelijkheid, waar diverse overheden echter minder enthousiast over zijn. Daaronder ook de Nederlandse regering, die een wetsvoorstel in behandeling heeft om ongewenste overnames van tech- en telecombedrijven te blokkeren. Het door EZ-staatssecretaris Mona Keijzer ingediende voorstel omvat ook telefoon- en hostingproviders met meer dan 100.000 klanten, plus grote internetknooppunten, datacenters en domeinbeheerders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in