Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen vooruit

De verkiezingen zitten er op. Het stof is neergedaald. De verkiezingsbillboards zijn verwijderd en daarmee ook de verkiezingsleuzen in het straatbeeld als ‘Samen Vooruit’, ‘Gewoon. Doen.’, ‘Samen kunnen we meer’ en ‘Plan B’. Premier Rutte is inmiddels gestart met het formeren van een nieuw kabinet. De verwachting is dat dit wel een tijdje kan gaan duren, maar niks is zo onvoorspelbaar als de politiek.
Stemlokaal
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

Wat opviel tijdens de campagnetijd is dat in ons wereldje der digitalen nogal eens de teleurstelling werd geuit dat digitalisering nou niet echt prominent in verkiezingsprogramma’s naar voren kwam. Ook in de debatten was er eigenlijk geen aandacht voor. Dit betekent echter niet dat politici het belang van digitalisering voor onze samenleving onderschatten. Echter, concrete thema’s als zorg, veiligheid, sociale zekerheid, economie en immigratie zijn tijdens campagnes wat gemakkelijker te bespreken dan een thema als de informatiesamenleving.

Desalniettemin zal IT-minnend Nederland ook na 15 maart vol in de beugels moeten om het belang van de digitalisering van onze samenleving op alle terreinen over het voetlicht te brengen. Niet alleen als het gaat om overheidsdienstverlening maar ook op de populaire thema’s als zorg, veiligheid, sociale zekerheid en onderwijs. De vraag is vervolgens hoe je ervoor zorgt dat politici zich niet alleen bewust zijn van digitalisering, maar dit ook vertalen naar een visie en liefst naar concrete maatregelen.

Ik ben geen voorstander van steeds maar weer opnieuw het wiel uit te vinden. Laten we vooral gebruiken wat al voorhanden is. Zelf ben ik ervan overtuigd dat succesvolle voorbeelden erg inspirerend kunnen werken. Als het gaat om overheidsdienstverlening is Estland natuurlijk een trendsetter in Europa. Maar er zijn ook minder voorspelbare voorbeelden uit bijvoorbeeld Oman waar via de Invest Easy Portal zaken gedaan kunnen worden met de overheid. Je hoeft als jonge entrepreneur niet meer voor het fysieke loket in de rij te staan om bijvoorbeeld een nieuw bedrijf te starten, maar je kunt alles via je mobiele device regelen. Zo zijn er, met een beetje inspanning, ook in de niet-overheidsdomeinen voldoende voorbeelden voorhanden die de bewustwording van de impact van digitalisering sterk kunnen vergroten.

En ook in Nederland zijn er voldoende initiatieven waarvan de politiek in de komende jaren de vruchten kan plukken. Een bestaand en niet onbelangrijk kanaal is de vorig jaar gevormde Brede Coalitie die het kabinet opriep gericht te investeren in de digitalisering van de samenleving, waarbij werd vermeld dat digitalisering en robotisering grote kansen bieden om de BV Nederland verder te versterken. De Brede Coalitie presenteerde hiervoor een manifest met concrete actiepunten.

Het wiel hoeft dus niet nog een keer te worden uitgevonden. Ik ben wel benieuwd op welke wijze deze Brede Coalitie, van CIO-platform tot FME en van Energie Nederland tot de Nederlandse Vereniging van Banken, de komende tijd zelf de consultatie met bestuurders en politici blijven voeren. Er is in ieder geval voldoende energie voorhande om als overheid en bedrijfsleven samen te investeren in een effectieve digitalisering van onze informatiesamenleving.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in