Scherpste daling pc-verkoop sinds 2013, door coronacrisis
Onderzoeksbureau IDC ziet een wat lichtere daling én voorziet verbetering wanneer bedrijven gaan investeren in hardware voor thuiswerken.
De flinke daling van de pc-verkoop in het eerste kwartaal volgt op drie kwartalen achter elkaar waarin juist groei was geboekt, meldt marktonderzoeker Gartner. Het uitbreken van de coronapandemie heeft eerst voor verstoring van de productie gezorgd, en daarna voor verstoring van de vraag. "Volgend op de eerste lockdown in China eind januari was er een lager pc-productievolume in februari die tot logistieke uitdagingen heeft geleid", stelt onderzoeksdirecteur Mikako Kitagawa van Gartner.
Plotse pieken door thuiswerken
Toen vervolgens ook in andere landen lockdowns of maatregelen voor zelf-quarantine werden ingevoerd, heeft dat nog wel voor plotse pieken in de pc-vraag gezorgd. Gartner meldt nu dat pc-leveranciers niet aan die behoefte bij klanten konden voldoen. Werknemers die ineens moesten thuiswerken en kinderen die ineens vanuit huis schoollessen moesten volgen, konden niet allemaal aan pc's komen.
Naast de voornaamste factor van de coronacrisis speelt er voor de pc-markt ook nog het einde van de upgradepiek voor Windows 10. Het gros van de gebruikers die nog op het veelgebruikte Windows 7 zaten, zou inmiddels wel over zijn gegaan op Windows 10. In veel gevallen is daarbij ook sprake geweest van nieuwe pc-aankoop, wat de wereldwijde markt ook een oppepper heeft gegeven.
Verschuiving van IT-budgetten
Huidige onzekerheid in de economie zorgt ervoor dat uitgaven aan pc's worden beperkt, stelt Gartner. "Vooral onder kleine en middelgrote ondernemingen." Bedrijven zouden hun IT-budgetten nu meer besteden aan strategische planning voor bedrijfscontinuïteit. Gartner voorziet een verschuiving naar een langere levensduur voor pc's, op een meer permanente basis.
Ook onderzoeksbureau IDC ziet een scherpe daling in de pc-verkoop, ondanks de toegenomen vraag vanuit thuiswerken en scholen. De concurrent van Gartner bespeurt een iets minder grote afname; van 9,8 procent, naar 53,2 miljoen pc's wereldwijd.
De overgang naar thuiswerken, en leren-op-afstand, is volgens IDC niet slechts tijdelijk nu. "IDC meent dat er langdurige positieve consequenties zullen zijn, zodra het stof neerdaalt", aldus analist Linn Huang. "Bedrijven die voorheen hun gebruikers vooral 'on campus' [in panden op bedrijfsterrein - red.] hielden, zullen op z'n minst moeten investeren in remote-infrastructuur, voor bedrijfscontinuïteit." Dit kan de IT-markt dus nog een relatieve opleving bezorgen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee