Overslaan en naar de inhoud gaan

'Telecom kan profiteren van de Brexit'

Nederlandse bedrijven worden bij een harde brexit harder geraakt dan ondernemingen in veel andere landen op het Europese vasteland. Als door het vertrek van de Britten uit de EU meer handelsbarrières ontstaan, tast dat de concurrentiepositie van ondernemingen hier meer aan dan in andere landen. Telecom is één van de paar gebieden waarop er positief gevolg kan zijn. Dat staat in een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
mobiel opstelpunt KPN
© KPN
KPN

De onderzoekers van het Planbureau voorzien dat Nederland in diverse sectoren relatief hard wordt geraakt als er een no-deal Brexit komt. Ook een exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie mét een deal zal Nederland wisselend negatief raken. De details van een eventuele deal zijn bepalend. Het PBL merkt op dat er ook sectoren zijn die zouden kunnen profiteren van de brexit. Het PBL noemt onder meer de financiële dienstverlening, telecom en de reisbranche die hun positie zouden kunnen versterken.

Internationaler opereren

Volgens de onderzoekers is het van belang de gevolgen van de Brexit en de daarmee gepaard gaande onzekerheden in kaart te brengen. Dit helpt volgens het PBL bij de voorbereidingen die de Nederlandse overheid en de meest gevoelige bedrijfstakken en regio’s kunnen treffen. Ook zou dat kunnen helpen bij de vervolgonderhandelingen over de toekomstige economische relaties met het Verenigd Koninkrijk.

De prognose dat de Brexit een relatief grotere, negatieve impact heeft op Nederland komt door het feit dat het Nederlandse bedrijfsleven internationaler opereert dan dat in andere landen. Het effect van invoertarieven en andere handelsbelemmeringen is daardoor in Nederland groter dan elders.

Sectoren en ook regio's

Het PBL stipt aan dat bedrijfstakken zoals de voedingsmiddelenindustrie, landbouw, chemie en handel, gemiddeld gezien veel last zullen krijgen van de kostenverhoging die gaat optreden. Deze branches zijn afhankelijk van de details van de uittredingsovereenkomst en hebben dus baat bij een "goede deal". De gemiddelde hoogte van de handelsbelemmeringen na een Brexit (een zogenaamde harde of zachte Brexit) is bepalend voor de grootte van het effect, aldus het PBL.

De impact per regio kan volgens het rapport verschillen. Met name economisch grotere regio’s als Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant worden naar verwachting minder hard geraakt door een harde brexit, omdat deze minder afhankelijk zijn van de economische relaties met het Verenigd Koninkrijk dan kleinere economische regio's. Het PBL benadrukt dat de details van de uittreding evengoed bepalend zullen zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in