Overheid boekt voortgang met open source
Met name bij ministeries is al de nodige voortgang geboekt. In totaal zijn daar nu 200 open-sourcepakketten in gebruik. Dat gaat dan veelal om het besturingssysteem Linux, de database MySQL, Apache als webserver en verschillende contentmanagementsystemen. De gebruikers merken nog het meest van het oprukken van Firefox als browser; grootschalige implementaties van OpenOffice zijn er nog niet, als gevolg van de complexiteit van de kantooromgeving, merkt de monitor op. Wel voeren verschillende ministeries pilots uit met dit open-sourcealternatief voor Microsoft Office.
Staatssecretaris Heemskerk toonde zich bij de presentatie van het onderzoek niet ontevreden, maar merkte wel op dat de overheid er nog lang niet is. “Zo kan veel meer open-sourcesoftware die nu al in gebruik is bij overheidsorganisaties worden hergebruikt. Dit scheelt de belastingbetaler geld en hierdoor komt met publiek geld ontwikkelde technologie breed beschikbaar. Ook staat de vrees voor hoge transitiekosten voor de overschakeling naar open source nog te veel overheden in de weg.’
Bij gemeenten valt er nog wel wat meer werk te verzetten om open source ingang te doen vionden, blijkt uit de monitor. “Er zijn gemeenten die het goed doen. Overall zien we alleen dat er nog veel moet gebeuren om de gemaakte afspraken over het verhogen van het gebruik van open standaarden en open source te implementeren. Blijkbaar hebben we de voordelen nog niet overtuigend genoeg gebracht. Hiervoor gaat NOiV de komende tijd nog actiever met medeoverheden samen optrekken. Tegelijkertijd moeten we ook de hand in eigen boezem steken want ook binnen het Rijk en bij de andere overheden is er nog heel veel werk te verzetten”, was het commentaar van Heemskerk.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee