Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: ‘Meer steun voor innoverende ondernemers en startups’

Mkb’ers, startups en scale-ups met innoverende ideeën kunnen rekenen op meer steun van de overheid, blijkt uit de begroting van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat volgens het ministerie vooral om bedrijven die de technologische doorbraken mogelijk maken die noodzakelijk zijn voor de innovatieve oplossingen voor de vele uitdagingen van het Kabinet.
Innovatie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Daarom is er volgens de begroting door middel van meerjarige ontwikkelprogramma’s ook extra aandacht voor deze “benodigde sleuteltechnologieën”. Het zou hierbij gaan om investeringen in fotonica, kunstmatige intelligentie en ICT. Daarnaast worden nieuwe bedrijven met creatieve ideeën steviger bij het innovatiebeleid betrokken in een open proces. Dat biedt kansen voor mkb’ers, startups en scale-ups, maar zorgt vooral dat de creativiteit van deze nieuwe partijen benut wordt.

Het ‘aantrekkelijk generiek innovatiebeleid’ wordt volgens de begroting vooral vormgegeven via fiscale regelingen waar alle innovatieve bedrijven van kunnen profiteren. Daarnaast zou ook het stimuleren van het aanbod van risicodragende financiering voor dit soort innovatieve bedrijven en projecten moeten helpen in de opkomst van deze bedrijven en technieken.

Toenadering na kritiek

De nadrukkelijke benoeming van mkb’ers, startups en scale-ups, lijkt een toenadering naar de partijen die in juni nog stevige kritiek uitten op de 24 geformuleerde ambities in de strategie ‘Nederland Digitaal’. De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), de Dutch Startup Association (DSA) en de Fiber Carrier Association (FCA) hekelden toen in een gezamenlijke brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken de afwezigheid van nieuwe en groeiende bedrijven in de kabinetsplannen. 

Actieplan digitale connectiviteit

Eerder dit jaar stelde het kabinet al doelen om koploper op het gebied van digitale overheid te worden. Ook in de begroting wordt het doel dat álle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (100 Megabit per seconde) moeten beschikken nogmaals uitgesproken. Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding (1 Gigabit per seconde) hebben. Daarnaast wordt een dekkingsverplichting ingevoerd bij de aankomende frequentieveilingen voor draadloze communicatie, bijvoorbeeld voor 5G.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in