Overslaan en naar de inhoud gaan

Laptopfabriek Lenovo, HP, Dell, Apple gegijzeld door cybercriminelen

Cybercriminelen hebben toegeslagen bij de Taiwanese elektronicafabrikant Compal, waar ze ransomware hebben binnengebracht. De afpersers eisen bijna 17 miljoen dollar aan losgeld. Compal is de op één na grootste laptopfabrikant en maakt in opdracht systemen voor bekende namen als Lenovo, HP Inc., Dell en Apple. De getroffen fabriekspartner heeft de gegevensgijzeling eindelijk toegegeven, maar het zou niet de productie raken.
Laptops
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Aanvankelijk heeft Compal de verklaring afgegeven dat het last had van slechts een IT-storing en dat zijn werknemers een cyberaanval hadden afgeslagen, zo meldt The Register. In Taiwanese media zijn daarna echter berichten verschenen dat het om een ransomware-infectie ging, die wel degelijk geslaagd was. Deze berichtgeving was gebaseerd op uitgelekte losgeldeisen van cybercriminelen aan Compal. Daarin wordt 1100 Bitcoins geëist, wat een waarde van zo'n 17 miljoen dollar vertegenwoordigt.

'Alleen KA, niet productie'

De cyberaanval waardoor de ransomware is binnengekomen, is op zondag ontdekt. Werknemers kregen op maandag instructies om offline in te loggen op computers die nog toegankelijk waren, en daarop dan gelijk back-ups te maken. De gegevens versleutelende malware heeft naar verluidt een kwart van Compals computers geraakt. Het lijkt er op dat de infectie niet is gekomen tot de productiesystemen, voor het fabriceren van bijvoorbeeld laptops voor klanten van Compal. De versleutelde en daardoor gegijzelde computers zouden dus alleen de kantooromgeving (KA, kantoorautomatisering) van het bedrijf betreffen. Een woordvoerder stelt in een mediaverklaring dat er geen sprake van een losgeldeis is.

De ransomware die het Taiwanese fabricagebedrijf heeft geraakt, is een variant in de beruchte DoppelPaymer-familie. Deze malware kent diverse distributiemethodes om binnen te komen bij bedrijven en organisaties, om daar dan data te gijzelen. Securityleverancier Avast legt uit dat DoppelPaymer niet alleen technisch effectief is, maar dat de bende erachter doelbewust 'succesverhalen' online plaatst, onder meer via het eigen Twitter-account. Daarbij worden slachtoffers ook genoemd, en verder onder druk gezet. Zoals de laatst gegijzelde universiteit van Newscastle. Een relatief nieuwe tactiek bij digitale afpersers is dreigen met online vrijgeven van data die is gestolen bij slachtoffers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in