Nederlanders doen minste aangifte van hacken
Tussen 2012 en 2021 is het aantal mensen van 15 jaar en ouder dat naar eigen zeggen slachtoffer is geworden van traditionele criminaliteit met 43 procent gedaald. Het aantal slachtoffers van online criminaliteit is daarentegen de afgelopen tien jaar met 22 procent gestegen. Deze stijging zette in 2017 in.
Weinig melding, minder aangifte
"Criminelen gaan mee naar de plaatsen waar geld te verdienen is", zo legt het CBS uit. Zo werden vorig jaar bijna 2,5 miljoen mensen naar eigen zeggen slachtoffer van online criminaliteit. "De meesten kregen te maken met online oplichting en fraude. Een op de drie slachtoffers ondervindt psychische of financiële problemen door wat hen overkomen is." Minder dan de helft doet melding van online criminaliteit, bijna een vijfde doet aangifte, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2021 van het CBS.
Van alle slachtoffers van online criminaliteit heeft 47% bij een instantie of in hun eigen kring gemeld wat hen overkomen is, 19% heeft aangifte gedaan bij de politie. Fraude in het betalingsverkeer werd door ruim drie kwart van de slachtoffers bij een instantie (bijvoorbeeld bank, politie, Fraudehelpdesk) gemeld. Een kwart van deze slachtoffers deed aangifte bij de politie. Slachtoffers van phishing deden met 55% het vaakst aangifte. Van hacken werd het minst vaak aangifte gedaan.
Inbreken op accounts
Ruim anderhalf miljoen mensen (10%) waren vorig jaar slachtoffer van online oplichting en fraude. In de meeste gevallen (7 procent) ging het om aankoopfraude. Dat is het niet leveren van bestelde goederen of diensten waarvoor betaald is. Eveneens 7 procent van de Nederlanders was slachtoffer van hacken, waarbij het in de meeste gevallen ging om het inbreken op een account. Ruim honderdduizend mensen zijn volgens het CBS financieel gedupeerd door phishing.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee