Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanders doen minste aangifte van hacken

Traditionele criminaliteit is in de afgelopen 10 jaar fors gedaald, 'ten gunste' van meer misdaad online. Terwijl diefstal, geweld en vernielingen minder vaak voorkomen, zijn meer Nederlanders slachtoffer geworden van cybercrime, meldt het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Opvallend is dat maar weinig mensen online-criminaliteit melden en dat nog minder slachtoffers aangifte doen.
security
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Tussen 2012 en 2021 is het aantal mensen van 15 jaar en ouder dat naar eigen zeggen slachtoffer is geworden van traditionele criminaliteit met 43 procent gedaald. Het aantal slachtoffers van online criminaliteit is daarentegen de afgelopen tien jaar met 22 procent gestegen. Deze stijging zette in 2017 in.

Weinig melding, minder aangifte

"Criminelen gaan mee naar de plaatsen waar geld te verdienen is", zo legt het CBS uit. Zo werden vorig jaar bijna 2,5 miljoen mensen naar eigen zeggen slachtoffer van online criminaliteit. "De meesten kregen te maken met online oplichting en fraude. Een op de drie slachtoffers ondervindt psychische of financiële problemen door wat hen overkomen is." Minder dan de helft doet melding van online criminaliteit, bijna een vijfde doet aangifte, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2021 van het CBS.

Van alle slachtoffers van online criminaliteit heeft 47% bij een instantie of in hun eigen kring gemeld wat hen overkomen is, 19% heeft aangifte gedaan bij de politie. Fraude in het betalingsverkeer werd door ruim drie kwart van de slachtoffers bij een instantie (bijvoorbeeld bank, politie, Fraudehelpdesk) gemeld. Een kwart van deze slachtoffers deed aangifte bij de politie. Slachtoffers van phishing deden met 55% het vaakst aangifte. Van hacken werd het minst vaak aangifte gedaan.

Inbreken op accounts

Ruim anderhalf miljoen mensen (10%) waren vorig jaar slachtoffer van online oplichting en fraude. In de meeste gevallen (7 procent) ging het om aankoopfraude. Dat is het niet leveren van bestelde goederen of diensten waarvoor betaald is. Eveneens 7 procent van de Nederlanders was slachtoffer van hacken, waarbij het in de meeste gevallen ging om het inbreken op een account. Ruim honderdduizend mensen zijn volgens het CBS financieel gedupeerd door phishing.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in