Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid gaat bedrijven phishen

Het Digital Trust Center (DTC), wat valt onder het ministerie van Economische Zaken, voert een campagne om het MKB weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen. Hiervoor voert het een phishingactie uit, om werknemers van bedrijven op de proef te stellen. "Met name thuiswerkers blijken onvoldoende voorbereid te zijn op phishing."
minister Wiebes van Economische Zaken
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Cybercriminaliteit was de laatste jaren al een explosief groeiend probleem, stelt het DTC, maar is door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. "In de afgelopen maanden werden per maand meer cyberaanvallen uitgevoerd dan in 2017 en 2018 in een heel jaar", blijkt volgens het security-orgaan uit onderzoek. Hierbij wordt overigens niet dat onderzoek genoemd of gelinkt.

Risico van thuiswerken

Het DTC vervolgt dat de waarschuwende boodschap met de stelling dat met name thuiswerkers "onvoldoende voorbereid" zijn op phishing. "Thuisnetwerken en privé laptops zijn slecht beveiligd, bovendien is men thuis eerder geneigd om onoplettend te zijn. Cybercriminelen spelen hier handig op in. Iedereen die een e-mailadres heeft, loopt het risico om slachtoffer te worden van phishing."

Bewustwording van dit gevaar moet het risico verminderen. Het DTC constateert dat een kwart van de werknemers niet in staat is een standaard phishing mail te herkennen. Dit maakt ondernemingen kwetsbaar voor cyberaanvallen. "We zien aan de cijfers dat het mkb vaker dan gemiddeld slachtoffer is."

Gratis phishing-testen

Voor het vergroten van de bewustwording - en daarmee het verhogen van de cyberweerbaarheid - geeft het DTC dit jaar 1000 phishing-testen weg. Bedrijven in het MKB kunnen zich hiervoor aanmelden bij het security-orgaan van de Nederlandse overheid. De daadwerkelijke registratie gebeurt overigens bij een andere organisatie: de DTC-partner Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in