Overslaan en naar de inhoud gaan

'Softwarefouten schadepost van 1,6 miljard'

Softwarefouten leiden jaarlijks tot zo'n 1,6 miljard euro aan schade voor de Nederlandse economie in de vorm van verlies van productiviteit en omzetderving. Door het falen van IT-systemen moeten vaak werkzaamheden worden onderbroken en dat kost veel geld. Dat staat in een zaterdag verschenen onderzoek in opdracht van IT-bedrijf Sogeti.
salaris
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Het gaat daarbij om storingen en andere foutjes die het functioneren of de snelheid van bepaalde programma's beïnvloeden. Ook niet-werkende bankierapps en het niet kunnen gebruiken van digitale formulieren bij overheidsinstanties zijn hierbij inbegrepen.

Voor de studie zijn afgelopen twee maanden 150 IT-mensen bij bedrijven, instellingen en de overheid, en meer dan 300 consumenten ondervraagd. Het schadebedrag is berekend op basis van het aantal uren dat het werk stillag als gevolg van softwarefouten, vermenigvuldigd met de normale economische verdiensten.

IT-problemen liggen de laatste tijd extra onder een vergrootglas vanwege de vele mislukkingen met automatiseringsprojecten bij de overheid. Een onderzoekscommissie in opdracht van de Tweede Kamer schatte eerder deze maand al dat hier afgelopen tijd jaarlijks een bedrag tussen 1 en 5 miljard euro mee verloren is gegaan.

Webwinkeliers de dupe

Maar de gevolgen van softwarefalen spelen ook een rol bij keuzes van burgers en consumenten, staat in het rapport van Sogeti. Vooral webwinkeliers kunnen hier de dupe van zijn.

Bijna 1 op de 3 ondervraagde consumenten heeft afgelopen jaar minstens een keer een product op het laatste moment toch bij een andere webshop gekocht, omdat hij toen hij wilde afrekenen te maken kreeg met een foutmelding of storing. Doorgerekend betekent dat, dat onlineretailers in totaal 514 miljoen euro aan concurrenten hebben gelaten, op het moment dat de consument virtueel al de portemonnee trok.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in