Weer duizenden nepwebshops ontdekt en offline gehaald
In mei vorig jaar deed de bond een eerste onderzoek naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanbieden, maar in werkelijkheid nepspullen verkopen of soms zelfs helemaal niets leveren. Toen bleek dat criminelen hun nepwebshops bij een beperkt aantal hostingbedrijven registreren. Dat is volgens de bond nog steeds zo.
Sneller offline halen
De organisatie vond onlangs bij een nieuwe speurtocht naar nepwebshops nog eens circa 3100 malafide sites, waarvan er 2700 waren ondergebracht bij het Indiase PDR of het Nederlandse Registrar.eu. Na een verzoek van de Consumentenbond haalden deze hostingbedrijven de malafide websites offline. Het merendeel van de oplichtende webwinkels is afkomstig uit China, meldt de bond nu in het persbericht over de succesvolle nieuwe neerhaalactie.
Openprovider, het bedrijf achter Registrar.eu, belooft vanaf begin 2019 alle binnenkomende aanvragen te scannen op verdachte kenmerken om zo de wildgroei aan malafide sites tegen te gaan. Ook SIDN, de stichting die alle .nl-websites beheert, gaat de strijd met de oplichters aan door de bezwaarprocedure voor verdachte sites vanaf januari 2019 terug te brengen van 35 naar 5 dagen. Hierdoor kunnen foute sites veel sneller uit de lucht worden gehaald.
Bij dit nieuwe onderzoek kreeg de Consumentenbond hulp van de bedrijven Dataprovider en Pointer, die met speciale systemen het web afspeuren naar verdachte webshops die eindigen op .nl of Nederlandstalig zijn.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee