Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallende nieuws volgens Patrick Bliemer

Internetverslaving is iets waar meer mensen aan lijden dat we misschien denken. Eigenlijk zijn we intussen allemaal in meer of mindere mate verslaafd aan internet, aan onze apparaten, aan het voortdurend online en bereikbaar zijn. We doen er allemaal aan mee, zowel zakelijk als privé. We schakelen niet meer ‘uit’ en dat is niet goed.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Een van de belangrijkste gevolgen van deze verslaving is dat we onszelf eigenlijk nooit meer vervelen. De hele dag word je geprikkeld of is er wel iets dat je kan doen. Als je tegenwoordig op de bus of de trein staat te wachten, check je je e-mail, je verstuurt wat Twitterberichten, je belt of je leest het laatste nieuws.

‘Vroeger’ stond je je op die momenten vaak gewoon even te vervelen. En dat was eigenlijk best fijn, want het blijkt dat je op de momenten dat je ‘niets’ doet vaak de meest creatieve ideeën krijgt, nieuwe inzichten of nieuwe gedachten. Dat soort verveelmomenten gunnen we onszelf veel te weinig en dat is heel jammer. Eigenlijk zouden we met iedere dag een paar kwartiertjes alles gewoon ‘uit’ moeten zetten. Even niet bereikbaar, even niet online, maar gewoon even voor je uit staren en je gedachten de vrije loop laten. Offlinekampen zoals ze in Japan voorstellen gaan wel wat ver, maar het idee spreekt me wel aan.

Het interessante is dat juist onze apparaten ons daarbij zouden kunnen helpen. Als die apparaten namelijk intelligent genoeg zouden zijn om ons bijvoorbeeld op bepaalde momenten alleen maar te storen voor echt belangrijke zaken, winnen we al een hoop ‘vrije’ tijd.

Nog mooier zou het zijn als die intelligentie op zeker moment zo ver is dat apparaten namens ons sommige zaken helemaal automatisch zouden kunnen afhandelen. Spraaktechnologie is intussen al bijna zover gevorderd dat we gewoon kunnen zeggen: ‘Boek vanavond een leuk restaurant in de buurt, voor twee personen’. Een apparaat zou dan intelligent genoeg moeten zijn om niet alleen concreet te begrijpen wat ik wil doen (een restaurant in de buurt boeken), maar zou ook rekening moeten houden met mijn voorkeuren qua type restaurant, of moeten weten dat we vandaag de verjaardag van mijn vrouw vieren en dat we daarom een rustig, romantisch tentje zoeken met een keuken die juist zij het liefst heeft. De technologie is al een heel eind op de goede weg, maar de slag naar ‘echte’ intelligentie moet nog komen. Maar dat die intelligentie er komt, is voor mij zeker.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in