Microsoft jaagt op gekraakte versies Windows 7
Volgens Microsoft zijn er meer dan 70 verschillende methoden in omloop om de activering van Windows 7 te kraken. Microsoft noemt dat ‘exploits’, anderen noemen het ‘cracks’. Ze weten de activering te omzeilen of maken gebruik van gestolen activeringssleutels om Windows 7 zonder licentie blijvend aan de praat te krijgen.
De update die Microsoft vanaf woensdag 17 februari ter download aanbiedt maakt deel uit van wat vroeger Windows Genuine Advantage (WGA) heette en tegenwoordig bekend staat als Windows Activation Technologies (WAT). Microsoft distribueert de aanpassing later deze maand ook via Windows Update. Dat maakte Joe Williams, general manager Genuine Windows, in een blog bekend.
Na het installeren van de update zoekt WAT naar mogelijk aanwezige cracks. Als die worden aangetroffen krijgt de gebruiker een zwarte achtergrond te zien en de waarschuwing dat een illegaal exemplaar van Windows 7 is geïnstalleerd. Bonafide gebruikers krijgen niets te zien. Op hun systemen neemt WAT elke 90 dagen contact op met de servers van Microsoft om het exemplaar van Windows 7 opnieuw als legaal te valideren. Tegelijk worden digitale handtekeningen van nieuwe cracks gedownload.
Als WAT tussentijds detecteert dat er met activerings- of licentiebestanden is geknoeid, neemt de tool een agressievere houding aan en begint elke week te controleren op mogelijke cracks. WAT kan zulke bestanden eventueel ook repareren.
Williams benadrukt dat het om een vrijwillige, optionele upgrade gaat. Dat betekent dat gebruikers er van kunnen afzien het controleprogramma te downloaden. In 2006 ging Microsoft anders om met een eerdere aanpassing van het WGA-mechanisme. Die werd toen als een beveiligingsupdate met hoge prioriteit voorgesteld. Dat kwam Microsoft op klachten van gebruikers en zelfs op een rechtszaak te staan, die pas vorige week is geseponeerd.
Hoewel het duidelijk om een poging gaat om softwarepiraterij te bestrijden, stelt Microsoft dat de update ook in het belang is van klanten en partners. Uit onderzoek van onder meer IDC is gebleken dat een derde van alle gekraakte Windows-pakketten is besmet met malware.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee