Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe malaise dreigt rond elektronisch zorgdossier

Gezondheidszorg en digitalisering lijken geen gelukkige combinatie. Een nieuw systeem dat patiënten meer inzicht en controle moet geven met betrekking tot hun medische gegevens, dreigt uit te lopen op een fiasco.
gezondheidszorg
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Die conclusie trekt het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in Trouw. Uit enquêtes onder artsen en medisch specialisten blijkt veel weerstand te bestaan tegen het voorgestelde systeem. Bovendien zijn vergelijkbare Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO) in het buitenland ook weinig succesvol. Daarmee lijkt de ontwikkeling van een PGO in Nederland uit te draaien op een fiasco dat de staat een half miljard euro gaat kosten.

De PGO is een uitwerking van de wettelijke eis dat Nederlandse burgers over twee jaar inzicht moeten kunnen krijgen in hun medisch dossier. Met name de patiëntenfederatie heeft zich sterk gemaakt voor de ontwikkeling van een elektronisch dossier dat de medische gegevens bevat die de huisarts, de apotheek, het ziekenhuis en diverse andere medisch specialisten daarin plaatsen.

Artsen willen niet meewerken

Uit de enquêtes blijkt echter dat de zorgverleners helemaal niet van zins zijn die informatie daar in te plaatsen. Ze vrezen dat de beveiliging niet op orde is en dat het hen veel meer administratieve rompslomp oplevert. Verder betwijfelen zij of het verstandig is patiënten toegang te geven tot de medische informatie zonder dat zij daar uitleg bij kunnen geven. Patiënten raken dan al gauw onnodig in paniek.

Gebruikers niet geïnteresseerd

Het kabinet gaat er juist van uit dat het systeem veel geld kan besparen. Op basis van een onderzoek van Gupta zou een vermindering van ziekteverzuim op termijn 4,6 miljard euro opleveren, stelt minister Bruno Bruins. Maar het onderzoeksbureau heeft in tweede instantie die conclusie afgezwakt tot 800 miljoen euro. Dan moeten wel 6 miljoen mensen actief gebruik maken van hun PGO. Die eis lijkt onrealistisch gezien de ervaringen in Frankrijk, Zweden en Estland. Daar schommelt het gebruik rond de 3 procent van de bevolking wat in Nederland neerkomt op ongeveer een half miljoen mensen.

Opnieuw debacle bij patiëntendossier

Eerdere pogingen om te komen tot een gestandaardiseerde uitwisseling van patiëntgegevens stuitten ook steeds op veel bezwaren. Zo stak de overheid honderden miljoenen in de ontwikkeling van het Landelijk Schakelpunt dat de verschillende regionale elektronische patiëntendossiers aan elkaar koppelt. Ook destijds waren het de artsen die bezwaren hadden tegen de veiligheid van het systeem omdat niet duidelijk is wie de informatie uiteindelijk kan inzien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in