'Rapid release bemoeilijkt bestrijding bugs in Firefox'
Downer stelt voorop dat hij geen tegenstander is van de overstap op het rapid-releaseschema, integendeel zelfs. Hij vindt wel dat van tevoren beter doordacht had moeten worden hoe dat uitwerkt voor bedrijven, hoe het update-proces minder schokkerig gemaakt zou kunnen worden en hoe de boodschap uitgedragen had moeten worden, schrijft hij op zijn blog. Maar als die aanloopproblemen gladgestreken zijn, is rapid release in zijn ogen een enorme verbetering.
Bugmeldingen niet bij te houden
Bij die aanloopproblemen horen ook de repercussies voor Mozilla's eigen werkzaamheden, en dan met name voor het inventariseren van bugs, kun je concluderen uit Downers blog. Want de vrijwilligers die zich met deze taak bezighouden, staan voor een klus die in een rapid-releaseschema niet te klaren is.
Op dit moment heeft Mozilla 6000 onbevestigde bugmeldingen. Dat zijn niet per definitie bugs: er kunnen dubbelmeldingen in zitten, meldingen die betrekking hebben op inmiddels gerepareerde fouten, meldingen die veroorzaakt worden door fouten in software van derden, en meldingen die voortvloeien uit een gebruikersfout. Het is de taak van een triagegroep om uit te maken welke van die 6000 meldingen echt zijn, en welke van die echte meldingen het eerst aangepakt moeten worden.
Duizenden meldingen nog niet behandeld
Bij een jaarlijkse publicatiecyclus lukt het min of meer om die taak tot een goed einde te brengen, schrijft Downer. Maar bij publicatie om de 16 weken wordt het in de huidige opzet ondoenlijk. Ter illustratie daarvan meldt Downer dat Mozilla een kleine 2600 bugmeldingen in de boeken heeft staan waar in 150 dagen – met andere woorden sinds de publicatie van Firefox 4 - niet eens naar gekeken is. En dat staat nog los van het aantal meldingen dat wel bekeken maar nog niet beoordeeld en/of aangepakt is, aldus Downer. ‘Triage is kapot. Punt’, is zijn slotsom.
Overigens is de situatie volgens Downer niet hopeloos. Het triageteam kan wel degelijk bergen werk verzetten. Voorjaar 2010 stonden er bijvoorbeeld 13.000 onbevestigde bugmeldingen geregistreerd. Dat aantal is dus in iets meer dan een jaar fors gereduceerd. Maar bij het uitbrengen van een nieuwe versie om de 16 weken schiet de huidige opzet tekort, en is de kans dus levensgroot dat bekende bugs in het product blijven zitten.
Investeren in afhandeling bugmeldingen nodig
Verbetering aanbrengen betekent dat Mozilla moet investeren in tools, stelt Downer. De taak zou ook niet meer volledig in handen van vrijwilligers gelegd moeten worden. Hij adviseert Mozilla één tot drie personen aan te trekken die van het beoordelen van bugmeldingen hun dagtaak maken, en onderscheid aan te brengen tussen de stroom meldingen van eindgebruikers en van ontwikkelaars.
Mozilla heeft voor zover bekend nog niet op deze suggesties gereageerd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee