Overslaan en naar de inhoud gaan

'Tien keer zoveel kans op auto-ongeluk door smartphone'

Het aantal verkeersdoden is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Vorig jaar vielen er in ons land 629 verkeersdoden en nog eens 20.000 gewonden. Door het gebruik van smartphones en andere apparaten in de auto is de kans op een auto-ongeluk aanzienlijk toegenomen.
Routeplanner op je smartphone in de auto
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

"We zijn vaak de hele dag bezig met de smartphone en veel mensen doen dat dus ook achter het stuur. En dat is jammer, want het vergroot de kans dat je betrokken raakt bij een ernstig ongeval met ongeveer een factor tien. Dus de boodschap is: niet aan je smartphone zitten achter het stuur", zei Peter van der Knaap van de SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek gisteren in het NOS Radio 1 Journaal.

Kleine pakkans

Het is overigens verboden om aan je telefoon te zitten in de auto. "Handhaving kan daarbij goed helpen en dat is een punt van zorg. De kans dat je wordt aangehouden als je in de auto je smartphone gebruikt, is de afgelopen jaren teruggelopen", aldus Van der Knaap.

Handhaving is inderdaad een belangrijke factor, zegt Achilles Damen, de landelijke verkeersofficier van Justitie. "Daaris met de politie over gesproken en die heeft in d etweede helft van vorig jaar meer controles uitgevoerd. Dat beleid willen we doorzetten", aldus Damen in het Radio 1 Journaal.

Van der Knaap wil dat die pakkans omhoog gaat. Maar volgens Damen is het mobieltje niet de grootste boosdoener. Dat zijn volgens hem snelheid en alcohol. Wel noemt hij de smartphone net als allerlei andere apparaten in de auto zelf een afleiding. Overigens moet nog uit onderzoek blijken of Damen gelijk heeft. Dit jaar wordt onderzocht wat de bijdrage is van afleiding door apparaten als smartphones. Hij schat dat dit 'niet gering' zal zijn.

Als na een ongeval blijkt na onderzoek dat de bestuurder pal voor het ongeluk zijn smartphone heeft gebruikt, moet de straf volgens Damen omhoog. "Dat is reden voor een flinke straf, want dan heeft iemand ook schuld aan dat ongeval."

Techniek kan ook helpen

Techniek kan ook worden ingezet om het aantal ongelukken te voorkomen. Zo zijn er apps die, zodra de auto in beweging komt, alle signalen van sociale media en berichtendiensten als Whatsapp blokkeren tot het voertuig weer stil staat.

Volgens Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland, is het belangrijk dat deelnemers in het verkeer zich realiseren hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn van het gebruik van smartphones. "Ook als je alleen maar heel even op je telefoon kijkt, heb je voor je het weet, iemand in een rolstoel gereden, die daar de rest van zijn leven in zit." Hij vindt dat mensen elkaar hierop ook moeten aanspreken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in