Twitter beleeft eerste lustrum
Het medium verspreidt nieuws vaak sneller dan traditionele media. Twitteren kan verbroederen, maar ook grote, pijnlijke, gevolgen hebben:
- Aardbeving Japan: nog geen uur na de ramp in Japan kwam een stroom tweets vanuit onder meer Tokio op gang. Telefoonlijnen in het land waren uitgevallen, sociale media als twitter waren de enige manier om in contact te blijven met slachtoffers, familie en vrienden.
- Volksopstand Egypte: Begin dit jaar gingen Egyptenaren de straat op om het aftreden van toenmalig president Hosni Mubarak te eisen. Via Twitter hielden actievoerders, die zich wekenlang ophielden op het Tahrirplein in Caïro, contact met elkaar en de wereld. Toen internet uit de lucht werd gehaald, kwam Google met Twitter via voicemail.
- Vliegtuigcrash van Turkish Airlines op 26 februari 2009 bij Schiphol: Ooggetuigen twitterden minuten na het ongeluk over de crash en waren daarmee sneller dan de nieuwsmedia.
- Storing in openbaar vervoer Utrecht: een brand in een verkeersleidingpost van ProRail in Utrecht legde op 19 november vorig jaar het treinverkeer via Utrecht lam. Gestrande reizigers twitterden oproepen aan elkaar om samen te reisen. Zij gebruikten de hashtag #lift om met elkaar in contact te komen.
- Ontslag politiechef: een voorbarige tweet kostte districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe haar baan. Nadat op eerste kerstdag bekend werd dat in een flat in Meppel twee doden waren gevonden, twitterde ze dat het vast wel zou gaan om huiselijk geweld. Een pijnlijk verkeerde veronderstelling: het ging om koolmonoxidevergiftiging.
- Bomtweets: de politie nam in februari een tweet over een mogelijke bomaanslag op een school in Amersfoort zo serieus dat het 17-jarige meisje dat het bericht had gestuurd, werd opgepakt.
Twitter ontwikkelt zich tot nieuwsmedium, communicatiemiddel en bewijs tegelijk. Terwijl sommigen contact houden met de buitenwereld door te pas en te onpas hun mening te geven, helpen anderen via Twitter nieuws snel de wereld in. Enkele cijfers op een rij:
- 456 tweets per seconde: Op 25 juni 2009, de dag dat Michael Jackson overleed, werden 456 tweets per seconde (TPS) verstuurd.
- 7000 tweets per seconde: Het huidige TPS-record, verstuurd bij de viering van oud en nieuw in Japan, om 4 seconden na middernacht.
- 572.000 twitteraars: die kreeg Twitter erbij op 12 maart 2011, een dag na de aardbeving in Japan. Het gemiddelde over de maand februari lag rond de 460.000 per dag.
- 1 miljoen volgers: De veelbesproken Amerikaanse acteur Charlie Sheen vestigde een record in het Guinness Book of Records. Begin maart opende de acteur een twitteraccount en in 25 uur en 17 minuten had Sheen een miljoen volgers.
- 175 miljoen Twitteraars: sinds 21 maart 2006 wereldwijd bij Twitter aangemeld. Daarvan maken ruim 30 miljoen mensen daadwerkelijk gebruik van het medium. De website Twirus, die statistieken bijhoudt over populaire onderwerpen op Twitter, becijferde vorig jaar dat er naar schatting rond de 2 miljoen Nederlandse twitteraccounts waren. Slechts een paar honderdduizend van die mensen twitteren zelf.
- 1 miljard tweets: Het duurde 3 jaar, 2 maanden en 1 dag voor de eerste miljard tweets werd gehaald. Afgelopen maand werden er per dag gemiddeld 140 miljoen tweets verstuurd.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee