Zakelijke apps zitten in de lift
Een derde geeft aan op dit moment mobiele applicaties aan het implementeren te zijn of deze al geïmplementeerd te hebben. Maar een even grote groep laat weten het gebruik van apps nog 'een uitdaging' te vinden.
Cultuuromslag
Ongeveer 44 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat zij mobile devices ziet als een van de grootste risico's van IT. De IT-afdeling zal dat gevaar eerst moeten indammen, voordat er mobiele systemen en bijbehorende apps worden ingevoerd.
Tom Welling, senior technical account manager bij Symantec Nederland, is toch onder de indruk van het tempo waarin organisaties op dit moment mobiele applicaties accepteren. Hij ziet dat als een cultuuromslag. Organisaties die mobiele apparatuur zoals smartphones tot voor kort buiten de deur hielden, ontwikkelen en distribueren nu actief mobiele apps. Welling: "Vanuit een security-perspectief kijken de meeste organisaties inmiddels verder dan verloren of gestolen mobiele telefoons."
De zorgen over die beveiliging bestrijken een breed scala, van angst voor diefstal en verlies tot datalekken, ongeautoriseerde toegang tot bedrijfsgegevens en verspreiding van malware over het bedrijfsnetwerk via mobiele apparatuur. Saillant is dat Nederlandse bedrijven nu al gemiddeld per jaar 35.000 dollar schade lijden door mobiele incidenten, als gevolg van dataverlies, reputatieschade en verlies aan productiviteit.
Verwachtingen en realiteit komen wonderwel overeen
Dat bedrijven nu ineens zo happig zijn op mobiele apps, komt volgens Symantec doordat ze erop vertrouwen dat mobiliteit meerwaarde heeft. Verwachtingen en werkelijkheid komen daarbij ongewoon nauw overeen.
Zo verwachtte 70 procent van de ondervraagden vooraf dat smartphones en tablets productiviteit van medewerkers zou verhogen. Na de implementatie zag zelfs 77 procent dat de productiviteit inderdaad was toegenomen. Verder rekent de helft van de deelnemers aan het onderzoek op mobiele apparatuur voor 'line of business'-applicaties.
Een van de uitdagingen is volgens het rapport dat mobiliteit een stevig beslag legt op schaarse IT-middelen. Met de overgang van pilots en 'tactische' implementaties naar grootschalige invoering neemt ook de complexiteit toe. Veel mobiele applicaties halen nog niet genoeg voordeel uit bestaande bedrijfssystemen en -processen, aldus Symantec.
Aanbevelingen
Symantec doet in het rapport een aantal aanbevelingen. Bedrijven die voor mobiliteit kiezen, kunnen daarmee hun productiviteit verhogen en bedrijfsprocessen verbeteren zonder dat de veiligheid in het gedrang komt. Zo pleiten de rapporteurs voor een gefaseerde aanpak, een strategische benadering en een efficiënt beheer. Het IT-beleid van de organisatie moet rekening houden met gemengd gebruik van zowel persoonlijke als bedrijfsapparatuur. Ook moet de beveiliging worden aangescherpt, met een focus op de informatie en waar die wordt bekeken, overgedragen en opgeslagen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee