15 miljoen EU-geld voor Delfts 'Majorana-onderzoek'
Samen met Lieven Vandersypen en Carlo Beenakker van Universiteit Leiden werkt de Delftse onderzoeker sinds 2004 werkt aan het natuurkundige fundament onder de kwantumcomputer. In hun nieuwe lab denken de wetenschappers een oplossing te hebben gevonden voor het probleem van 'kwantumdecoherentie'. Dat is de vakterm voor het ongecontroleerde verval van de 'qbits', waaraan kwantumcomputers hun bijzondere eigenschappen ontlenen.
'Duizenden tot miljoenen qubits'
Terwijl onderzoekers elders ter wereld zich inspannen om dit verval te bestrijden op de schaal van een hand vol qbits denkt van Kouwenhoven aan de bescherming van een circuit van 'duizenden tot miljoenen qubits'. "Als [daarin] maar één van die qubits ten prooi valt aan decoherentie, mislukt de hele kwantumberekening (...) ‘Het onderzoek in Delft en Leiden is intussen zover gevorderd dat we verwachten in de komende jaren een experimentele computerschakeling te bouwen waarin die kwantumtoestand is beschermd. Daarbij speelt het recent door ons ontdekte Majorana-deeltje een belangrijke rol. Als het werkt, hebben we de belangrijkste bouwsteen voor de kwantumcomputer te pakken" legt Van Kouwenhoven uit.
Nieuwe subsidiepot voor samenwerking
De 15 miljoen euro EU-geld valt Van Kouwenhoven en z'n collega's toe in de vorm van van een zogeheten ERC Synergy Grant. Dat is een nieuwe Europese subsidie voor samenwerkende topwetenschappers. Het team van Van Kouwenhoven omvat naast Vandersypen en Beenakker ook de Delftse onderzoekers Erik Bakkers, Leonardo DiCarlo, Ronald Hanson en Yuli Nazarov. Van de ruim 700 begin dit jaar ingediende aanvragen voor een ERC-grant is na drie selectierondes uiteindelijk 1,5% gehonoreerd.
Zie ook: 13 vragen over quantum computing
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee