Arcadia
Volgens TV-critici valt Arcadia in het genre ‘near fiction’, iets dat niet meer zo heel ver weg is van de realiteit. Uiteraard is het implanteren van een chip door een overheid om je in de gaten te houden een dystopisch beeld, maar hoe ver zijn we daar eigenlijk van verwijderd? We hebben geen geïmplanteerde chips, maar hoe vergroeid is de mensheid met haar mobieltjes? Nomophobia (NO MObile Phone PhoBIA) is zelfs een reeds beschreven ziektebeeld. De geïmplanteerde chip is in feite een hyperbool voor onze dagelijkse realiteit. Met dat verschil, dat we de chip niet alleen graag willen, maar er zelfs niet zonder kunnen.
Een overheid die je in de gaten houdt is een griezelig beeld, maar hoe ver zijn we verwijderd van het alomvattend meekijken? Big tech houdt ons al in de gaten. Bijvoorbeeld via onze apparaten, van mobieltjes tot wifi-hotspots, van je auto die communiceert met de car-cloud tot CCTV-camera’s. En via software, zowel wat we zoeken via Google als sociale media. Toch gaat de huidige TikTok-discussie hooguit over dat we China niet vertrouwen met al die data, niet over de vraag of het überhaupt wenselijk is, al die data over ons.
Big tech weet alles al van je en met apps als Pokémon Go werd een nieuwe horde genomen: mensen als makke schapen leiden naar gesponsorde locaties om hun geld uit te laten geven. En ze vinden het nog leuk ook! Heel knap, dit. Met apps als ChatGPT wordt gegevensvergaring tot hogere kunst verheven. Ik heb voor de grap geprobeerd een echt anoniem account aan te maken, maar dat is niet gelukt. Je kunt zien dat het anderen wel gelukt is, maar ook op dat vlak leert de sign-up procedure van ChatGPT snel. IP-adressen, telefoonnummers en wat je zoal bezighoudt zijn het nieuwe goud.
Als we iets uitzoomen en abstraheren van het theatrale van Arcadia, dan kun je stellen dat deze fictionalized reality eigenlijk al realized fiction is. De geïmplanteerde chip als zinnebeeld voor al onze wearables en andere IoT-chips waarmee we ons omringen. De overheid als abstractie van de grote datahamsters zoals Google en Facebook. Het gekke is alleen dat de uitvergroting van Arcadia een onbestemd gevoel geeft, maar de vrijwel identieke realiteit niet.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee