Atoomklok nog nauwkeuriger gemaakt
De wetenschappers van het National Institute for Science and Technology (NIST) hebben nog geen praktisch nut gevonden voor de verhoogde nauwkeurigheid, maar verwachten die wel binnenkort. Zij zeggen dat tot nog toe altijd nieuwe toepassingen voor een verbeterde klok werden bedacht, ook al waren die vooraf niet te voorzien. Aan de nieuwe klok is tien jaar gewerkt. De meeste computers en netwerken zijn gekoppeld aan de atoomklok om hun eigen tijdregistratie te synchroniseren..
Koude is de sleutel
De hogere nauwkeurigheid bereikten de wetenschappers door de klok bij een veel lagere temperatuur te laten werken. De NIST-F1 werkt nagenoeg bij kamertemperatuur (27 gr Celsius), de nieuwe bij min 193. Daardoor is de invloed van achtergrondstraling op de meting vele malen minder. Tot nog toe werd hiervoor wel gecorrigeerd maar dat leverde minder nauwkeurige uitkomsten dan de F2 levert.Daarnaast zijn nog enkele andere kleinere verbeteringen aangebracht.
De kern van de atoomklok is een blokje Cesium waarvan de atomen een frequentie-omschakeling doormaken. Ze vibreren daardoor met een frequentie van 9.192.631.770 maal per seconde. Door de trillingsfrequentie te meten kan de tijd zeer nauwkeurig in kaart worden gebracht.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee