Boudewijn Haverkort: "Big data revolutie staat pas aan het begin"
Deze site is onlangs ingericht als een publiek private platform dat wetenschappers, bedrijfsleven en overheid met elkaar verbindt om innovaties in ICT te realiseren en daarmee de economische groei in Nederland bevorderen en internationale investeerders aan te trekken.
Haverkort benadrukt dat Nederland beschikt over enorme kennis op het gebied van Big Data analytics en Big Data handling. “Maar stilstand kunnen we ons niet veroorloven, we moeten daarin verder! Met dit programma [Commit2Data, red] willen we een aantal sectoren een boost geven om de overstap te maken van een traditionele industrie naar een sector die intensief gebruik maakt van de mogelijkheden van Big Data.”
Als concreet voorbeeld haalt Haverkort graag de energiesector aan. “Om die transitie te maken moet een bedrijf vaak een nieuw expertiseveld binnenhalen. Neem energiebedrijven; die zijn opgebouwd aan de hand van een heel centraal model. De energie wordt op één locatie opgewekt en vervolgens gedistribueerd naar de gebruiker. Rechttoe, rechtaan. Maar de afgelopen jaren heeft er een belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden; burgers gaan decentraal energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen of windmodels. Er ontstaan ook energiecoöperaties binnen (kleinere) gemeenschappen die vervolgens onderling energie willen verhandelen. Daardoor verandert de rol van het grote energiebedrijf, en de netbeheerder, immens. Zij moeten leren omgaan met specifieke nieuwe vragen van de gebruikers. Dat vergt veel van de werknemers binnen zo’n bedrijf. Het vraagt misschien zelfs om een heel ander soort werknemer met een grotere achtergrond in de ICT. Commit2Data ondersteunt bedrijven in het doorvoeren van die moderniseringsslag.”
Haverkort wil tot concrete oplossingen te komen, maar de weg daar naartoe is lang. Binnen de in Commit2Data benoemde thema’s is hij nu op zoek naar duo’s bestaande uit vertegenwoordigers van de industrie en de wetenschap, waardoor de juiste expertises bijeen wordt gebracht om zodoende de programmalijnen, breed gedragen, te kunnen uitzetten. "Vervolgens vragen wij het veld zich daar op in te schrijven middels open calls", verduidelijkt hij de werkwijze. Lees het volledig interview op de site van Dutch Digital Delta.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee