Overslaan en naar de inhoud gaan

Einsteins ongelijk schept perspectieven kwantum-communicatie

Het fenomeen was op zich al bekend en ook wel gebruikt om in laboratoriumsetting communicatie tot stand te brengen die onmogelijk te onderscheppen is, omdat de de informatie van A naar B wordt overgedragen zonder tussengelegen punten te passeren. Op theoretische gronden was de aanname daarbij niet alleen dat de 'verstrengeling' onmogelijk en route te onderscheppen is maar ook dat ze onmiddellijk (zonder verstrijken van tijd) plaatsvindt.
einstein
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Dat laatste was tot dusverre nooit echt proefondervindelijk aangetoond.

Ofschoon de quantumtheorie het wel voorspelde stuitte het idee dat het waarnemen van een object (met name het uitlezen van qubit) onmiddellijk gevolgen hebben voor een ander object, zelfs als dat zich aan de andere kant van de Melkweg bevindt, lange tijd op grote weerstand. Albert Einstein bijvoorbeeld weigerde zo'n ‘spookachtige invloed op afstand’ te accepteren. Samen met de fysici Podolsky en Rosen, stelde hij in een beroemd artikel, bekend als het ‘EPR’-paper, dat de kwantum-mechanica weliswaar aantoonbare verdiensten had, maar vanwege de vreemde voorspelling van verstrengeling geen complete theorie kón zijn.

Diamanten

Tachtig jaar later laat een team wetenschappers, onder leiding van Ronald Hanson van de TU Delft, zien dat Einstein daarin ongelijk had. Ze toonden aan dat verstrengelde elektronen in twee diamanten, door ruim een kilometer campus van elkaar gescheiden, echt een onmiddellijk verbinding kunnen hebben. Het experiment, waarover ze deze week in Nature publiceren, laat zien dat de “spookachtige invloed” echt bestaat.

“De kwantummechanica stelt dat een deeltje, zoals een elektron, zich in twee verschillende toestanden tegelijk kan bevinden. Het kan zelfs op twee verschillende plaatsen tegelijk zijn, zolang het niet wordt waargenomen. Dit fenomeen heet ‘superpositie’. Het gaat volledig tegen onze intuïtie in”, stelt Ronald Hanson. Zijn onderzoeksgroep werkt met ‘spin’, een miniem magnetisch effectje van het elektron, dat omhoog of omlaag kan wijzen. Het kan ook allebei tegelijk zijn, in superpositie. “Het wordt pas echt interessant als we twee elektronen ‘verstrengelen’, zodat ze samen een geheel vormen. Dan zijn ze allebei omhoog en omlaag tegelijk, maar zodra we er één waarnemen en ‘omhoog’ vinden, bepalen we ook dat de andere ‘omlaag’ staat. Dat effect is onmiddellijk, zelfs als het andere elektron zich in een raket aan de andere kant van de Melkweg zou bevinden”, aldus Hanson.

Bell Test

Hansons onderzoek is een praktische implementatie van een in 1964 door CERN wetenschapper John Stewart Bell bedacht experiment: de Bell Test. Dit experiment voert op een slimme manier metingen uit aan de beide partners van een verstrengeld paar en sluit daarbij de door Einstein gesuggereerde andere verklaringsgronden (‘verborgen variabelen’) uit. Tijdens de laatste vier decennia voerden wetenschappers vele Bell Tests uit, met resultaten die lieten zien dat de spookachtige actie op afstand inderdaad bestond. Maar elke Bell Test tot nu toe bevatte achterdeurtjes, zogenaamde ‘loopholes’, waardoor toch niet helemaal kon worden uitgesloten dat Einstein gelijk zou kunnen hebben.

Zo zou het kunnen, als de deeltjes te dicht bij elkaar zijn, dat er communicatie tussen hen was tijdens het experiment (de ‘locality loophole’) waardoor de waargenomen correlaties met een lokaal model kunnen worden verklaard. Een tweede achterdeur ontstaat als het experiment maar een klein deel van de verstrengelde paren echt kan meten. Dan kan het dat het waargenomen deel helemaal niet representatief is voor alle verstrengelde paren: de ‘detectie loophole’. Met de achterdeurtjes open kunnen verklaringen zonder “spookachtige invloeden” niet worden uitgesloten.

Sneller dan het licht

De verdienste die Hanson en zijn mede onderzoekers nu opeisen, is dat ze er als eersten in zijn geslaagd alle loopholes gelijktijdig uit te sluiten: “We hebben twee laboratoria, één in het natuurkundegebouw en een in het Reactor Instituut aan de andere kant van de campus. De grote afstand tussen de opstellingen zorgt ervoor dat noch de detectoren, noch de elektronen zelf onderling informatie kunnen uitwisselen tijdens het experiment. Die uitwisseling kan nooit sneller gaan dan de snelheid van het licht en de afstand tussen de labs is simpelweg te groot om te overbruggen in de tijd die wij nodig hebben de elektronen te meten”, vertelt promovendus Bas Hensen, eerste auteur van de publicatie in Nature. “Daarmee is de lokaliteits-loophole gedicht. We sluiten ook de detectie-loophole, omdat we in ons experiment alle verstrengelde paren detecteren. Het is de eerste Bell Test vrij van loopholes, en nog steeds zien we dat de onzichtbare en onmiddellijke verbinding van verstrengeling er echt is: de spookachtige invloeden zijn er echt”.

Beveiligingssleutel

Het Delftse experiment sluit een hoofdstuk van een van de meest intrigerende debatten in de wetenschap, ooit begonnen tussen de grootheden Albert Einstein en Niels Bohr. Maar het experiment heeft ook een belangrijke toepassing: verstrengeling maakt een vorm van inherent veilige communicatie mogelijk. De uitkomsten van de metingen kunnen namelijk ook gebruikt worden als een beveiligingssleutel. Het is voor hackers fundamenteel onmogelijk om die sleutel af te luisteren, omdat de sleutel niet reist tussen twee punten, maar gecreëerd wordt uit de verstrengeling. Tenminste, als er geen loopholes zijn, want dat zijn achterdeurtjes waardoor hackers toch naar binnen zouden kunnen sluipen. Kwantum mechanica kan alleen een inherent veilige vorm van communicatie leveren als alle achterdeurtjes dicht zitten. Het Delftse experiment heeft voor het eerst aangetoond dat de achterdeurtjes allemaal gesloten kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Wat betreft de titel "Einsteins ongelijk schept perspectieven kwantum-communicatie" is er veel onduidelijkheid in de wetenschapscommunicatie. Een goede uitleg is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=Dl6DyYqPKME
Je kunt het kort samenvatten met: "Entanglement is Spooky, but not action at a distance". Op de link https://photos.app.goo.gl/zX92nLJa8FLyS3zYA is een quantum teleportatie simulatie te vinden met uitleg, zodat je een beter begrip krijgt hoe quantum teleportatie echt werkt. De liefhebbers kunnen de brieven tussen Einstein en Born waarnaar verwezen is vinden op https://drive.google.com/file/d/1ZLI031luutmIIUUWUC57NEA7Xvvg6v1i/view

RH
Ron Heinen 18 september 2023

Op https://drive.google.com/file/d/1udx5ARp8g9I1hc8aJSQ2S6TdEcHoGUR8/view is een De Wereld Leert Door (DWLD) video uitleg te vinden. Merk op dat in de video geclaimd is dat als de kleur van het verstrengelde deeltje A op Aarde gemeten wordt, dat dan op hetzelfde moment de kleur van het verstengelde deeltje M op Mars zich instantaan aanpast. Dit is onjuist. Als het verstengelde deeltje A gemeten wordt veranderd er niets aan het verstengelde deeltje M. Een goede uitleg is bijvoorbeeld te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=hpkgPJo_z6Y

RH
Ron Heinen 22 januari 2024

Als toevoeging op de eerdere reacties kunnen de liefhebbers een theoretisch bewijs dat action-at-a-distance niet bestaat in Quantum Mechanica vinden in de artikelen "Information flow in entangled quantum systems" en "Vindication of quantum locality" van David Deutsch et.all. Een recentere publicatie is bijvoorbeeld "Teleportation Revealed" van Charles Alexandre Bedard.
Een experimenteel bewijs dat action-at-a-distance niet bestaat is bijvoorbeeld gegeven in "Experimental test of nonlocal causality" van Martin Ringbauer et.all.

RH
Ron Heinen 12 december 2024

Aanvullend op de eerdere reacties op dit artikel (zie hierboven) is op
https://tinyurl.com/5f2smuec
achtergrond info te vinden.
Hieronder ook de uitleg van Quantum Entanglement door een AI-Systeem:
When two particles are entangled, they are described by a single,
combined wave function [1-4]. This means that the individual particles
do not have well-defined states before measurement [5-7]. Instead, the
system as a whole exists in a superposition of possible states [8, 9].
Measuring the state of one entangled particle does not physically

change the state of the other particle in the sense of sending a
signal or force [1, 6, 10, 11]. The particles can be separated by a
large distance, and this "nonlocality" is a key feature of
entanglement [10-13].
However, the measurement on particle A does instantaneously
determine the outcome of a similar measurement on particle B [2,
13-15]. This is because the measurement on particle A collapses the
combined wave function, projecting the system into a specific state
[16-19].
After the measurement on A, particle B will be in a well-defined
state that is correlated with the measurement result for A [2, 20-22].
This is true even if the particles are separated by a large distance
and no signal could have traveled between them faster than the speed
of light [6, 10, 13].
The sources provide several examples to illustrate this concept:
If two particles are in a spin singlet state (total spin 0),

measuring one particle's spin in a particular direction immediately
determines that the other particle will have the opposite spin in that
direction [2, 7, 14, 21, 24].
Similarly, if two photons are entangled in their polarization,
measuring the polarization of one photon immediately determines the
polarization of the other [2, 25].
Therefore, the measurement on particle A provides an update on our
knowledge of particle B. Before the measurement, we only have
probabilistic information about the state of B. After the measurement,
we have definite knowledge of B's state based on the outcome of the
measurement on A.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in