‘Geprint 3D-hart kwestie van tijd’
Volgens cardiotechnici en artsen in Israël wordt deze ontwikkeling ergens de komende 10 jaar werkelijkheid. Zij publiceren hierover in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Advanced Science. De Telegraaf sprak met een aantal experts, waaronder die van het AMC in Nederland, en zij voorspellen dat technisch vooruitstrevend geoutilleerde ziekenhuizen binnen die termijn dan ook over 3D-printers beschikken waarmee organen kunnen worden vervaardigd.
Een miniversie van het geprinte hart is er al. Israëlische wetenschappers van de School of Molecular Cell Biology and Biotechnology aan de Universiteit van Tel Aviv stellen dat het hart nu nog het formaat heeft van een konijnenhart, maar het hartje kon tot in detail worden gekopieerd. Het is de eerste keer dat iemand met succes een heel hart met bloedvaten, ventrikels en kamers heeft ontworpen en geprint.
Soft robotics
Ook in het AMC in Amsterdam wordt volgens de Telegraaf gewerkt aan een kunsthart. Dit exemplaar is gemaakt van ’soft robotics’, siliconen waarbij aan de binnenzijde een dun laagje hartcellen wordt gelegd dat in staat is de kracht van de pompfunctie van het menselijk hart te ontwikkelen. Tien tot vijftien jaar geleden werd dit elders al eens met een muis geprobeerd, maar toen kwam de cellaag niet verder dan het opwekken van 2 procent van de normale kracht van het hart. Het AMC is ervan overtuigd dat het binnen 5 tot 7 jaar wél gaat lukken.
Cardiothoracaal chirurg prof. dr. Jolanda Kluin van het AMC is hoopvol tegenover verslaggevers van de Telegraaf. “Want denk je eens in: miljoenen levens die straks kunnen worden gered dankzij het relatief gemakkelijk uit te printen hart. Dan speelt het eeuwige tekort van échte menselijke donorharten geen enkele rol meer.”
Prof. dr. Tjark Ebels, emeritus-hoogleraar hart- en longchirurgie aan de Rijksuniversiteit Groningen benadrukt echter dat mensen zich niet het hoofd op hol moeten laten brengen. “Mensen moeten zich nu niet lekker laten maken, zo van: er kunnen nú al harten worden uitgeprint die meteen kunnen worden geïmplanteerd, probleem opgelost.” Hij heeft namelijk begrepen dat het hart waarmee onderzoekers in Tel Aviv bezig zijn nog niet knijpt; de pompfunctie moet nog worden ontwikkeld.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee