Overslaan en naar de inhoud gaan

GPS kan nauwkeuriger met andere data

Het nieuwe systeem maakt gebruik van allerhande informatiebronnen om de juiste plaats te bepalen. Het gaat dan onder meer om wifi-signalen en zendmasten van mobiele telefoons. Die kunnen op zichzelf worden gebruikt met een ruywe plaatsbvepaling als gevolg, of als toevoeging aan het GPS-signaal voor een verhoogde nauwkeurigheid.

De onderzoekers zien hun systeem als een redmiddel voor het moment waarop iemand besluit om het GPS-signaal te storen. Dat kan een partij met stoorzenders zijn, maar bijvoorbeeld ook het Amerikaanse leger (van wie de GPS-satellieten nog steeds zijn). Het leger kan de signalen opzettelijk verstoren om vreemden te belemmeren in hun navigatie. De onderzoekers hebben hun vinding getest met een drone die ze boven Los Angeles lieten vliegen (zie afbeelding).

Over de wereld worden diverse systemen voor navigatie gebruikt, dat zijn:

  • GPS in de VS
  • GLONASS in Rusland
  • Galileo in Europa
  • Beidou in China

Dergelijke systemen zijn voldoende voor alledaags gebruik. De gebruikers leren op een gegeven moment leven met de nukken en kuren van hun navigatie, bijvoorbeeld de afwijking voor een bepaald kruis punt of afslag. Geautomatiseerde systemen zoals drones en zelfrijdende auto's kunnen daar veel minder goed mee omgaan, vandaar dat die een eigen toevoeging hebben. Meestal wordt een Inertial Navigation System (INS) gebruikt, op basis van een gyroscoop. Zo'n INS werkt goed over korte afstanden.

Slim gedrag

Het apparaat dat gaat profiteren van de extra navigatie, zij het een drone of een zelfrijdend voertuig, kan worden voorzien van speciale radio's. Deze worden aangestuurd door software en zijn in staat om de extra signalen op te vangen, inclusief een tijdcomponent. Die laatste kan worden gebruikt om een nog nauwkeuriger plaatsbepaling mogelijk te maken. Meer informatie is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in