Overslaan en naar de inhoud gaan

Honeywell: Cruciaal kantelpunt kwantumcomputer komt in 2022

Honeywell verwacht dat tussen 2022 en 2023 dat de commercieel inzetbare kwantumcomputers van het bedrijf zo krachtig zullen zijn dat een verificatie van de resultaten met een conventionele computer niet meer mogelijk zijn. De betrouwbaarheid is dat echter ook zo dat die controle niet meer nodig is.
kwantumcomputer
© Shutterstock
Shutterstock

Kwantumcomputers maken gebruik van qubits in plaats van transistoren (bits) in een gewone computer. Qubits hebben de bijzondere eigenschap niet alleen een waarde 0 of 1 te hebben, maar een zogeheten superpositie die 0 en 1 tegelijkertijd kan vertegenwoordigen. Dat geeft kwantumcomputers de mogelijkheid sommige rekentaken veel sneller uit te voeren dan reguliere computers.

Het probleem is dat de qubits instabiel zijn en er dus een heel stelsel van qubits nodig is ter controle. Honeywell introduceerde daarom enige tijd geleden het begrip 'Quantum Volume' dat met een systeem van checks and balances een betrouwbaardere representatie is van de kracht van een kwantumcomputer dan het tellen van de individuele qubits. Anderen maken onderscheid tussen van fysieke en logische qubits. Een universele benchmark ontbreekt nog.

Honeywell zegt nu het kwantumvolume van zijn System Model H1 verviervoudigd te hebben. Toney Uttley -  Quantum Solutions president bij Honeywell - sprak bij die gelegenheid ook zijn verwachting uit dat de versnelling doorzet en ergens volgend jaar een punt wordt bereikt dat de berekeningen uitgevoerd met deze kwantumcomputer niet meer gesimuleerd kunnen worden op een conventionele computer.

Kwantumcomputer als clouddienst

Het huidige System Model H1 biedt Honeywell als een cloudservice aan bij klanten. Daar is veel belangstelling voor. BMW, DHL, JP Morgan Chase en Samsung maken er bijvoorbeeld allemaal al gebruik van. Er is zelfs niet genoeg capaciteit om alle belangstellenden ter wille te zijn. Kwantumcomputers hebben de belofte vooral veel beter te presteren in rekentaken voor bijvoorbeeld logistiek, verkeersmanagement, klimaatmodellen en het trainen van kunstmatige intelligentie.

Uttley zegt dat op dit moment gewerkt wordt om ook de krachtiger System Model H2 als online dienst beschikbaar te maken. Het is nog niet bekend gemaakt hoe de prestaties daarvan zich verhouden tot de nu verbeterde System Model H1.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in