Overslaan en naar de inhoud gaan

Hou de toekomst in het oog

Techontwikkelingen gaan al jaren harder dan menig mens kan bijbenen. De enorme impact van ChatGPT wordt momenteel veelal als voorbeeld genoemd, maar ik kijk liever naar de iPhone.
horizon
© Shutterstock
Shutterstock

Het allereerste model werd in januari 2007 aangekondigd, nu zestien jaar geleden. Het was het startschot voor een andere wereld. Tegenwoordig is immers geen enkel bezit zo belangrijk als dat kleine apparaatje in de broekzak. We leggen onze dierbare momenten ermee vast, vermaken ons met spelletjes op saaie momenten, leggen op talloze manieren contact met familie, kennissen, vrienden en volslagen vreemden. We uiten – al dan niet anoniem – kritiek, regelen onze bankzaken en houden onze fysieke en mentale gezondheid ermee in de gaten.

In slechts zestien jaar – niet meer dan het leven van een puber - heeft dit kleine apparaatje onze wereld op zijn kop gezet. En sinds die eerste onthulling proberen we als samenleving de achterstand in te halen. Want niet alleen bracht het apparaat veel mogelijkheden, er zijn ook risico’s. Denk aan smartphoneverslavingen, bedrijven die je overal kunnen volgen of het simpele feit dat vrijwel al onze data op dat apparaat staat. De diefstal van een telefoon kan tegenwoordig zomaar meer of grotere consequenties hebben dan de diefstal van je ID-kaart of bankpas.

Privacyrisico's

En dus probeert de politiek de privacyrisico’s zoveel mogelijk in te dammen met wet- en regelgeving. Ontwikkelen we nieuwe beveiligingsmethoden – zoals vingerafdrukscanners, gezichtsherkenning en tweestapsverificatie met fysieke beveiligingssleutels – om onze data zo veilig mogelijk te houden. En moeten we leren omgaan met dat schermpje wat uren van onze dag opslokt.

Natuurlijk, niet alle technologische ontwikkelingen hebben zo'n grote impact. En niet alles gaat zo snel, aan de kwantumcomputer wordt bijvoorbeeld al decennia gewerkt. Maar dergelijke grote ontwikkelingen maken duidelijk hoe belangrijk het is dat we constant de toekomst in het oog moeten houden, op wat mogelijk – of absoluut – gaat komen.

Hoe gaan we bijvoorbeeld om met kwantumcomputing? Wat moeten we daar nu al voor doen? Hoe houden we nu en in de toekomst goed toezicht op AI? Hoe gaan we ethisch om met IT, zowel nu als later? Welke rol moet security krijgen? En welke grote, impactvolle ontwikkelingen gloren aan de horizon?

Natuurlijk laat niet alles zich voorspellen. Maar wie de toekomst negeert en alleen bezig is met het hier en nu, zal altijd achter de feiten aan blijven lopen. Met alle gevolgen van dien.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 3 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in