Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensen vertonen bij noodsituatie honds vertrouwen in robot

Het experiment is gedaan op het technologie-instituut van de universiteit van Georgia, en de resultaten geven zeker te denken over het vertrouwen dat mensen een robot schenken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Voor het experiment werden 42 vrijwilligers gerecruteerd die niet op de hoogte waren van het doel van het onderzoek. Ze werden aan het begin van het onderzoek opgehaald door een robot met de tekst Emergency Guide Robot. Die bracht de onderzoekssubjecten naar een vergaderzaal waar ze een onderzoek over robots moesten invullen en een willekeurig gekozen artikel uit een tijdschrift moesten lezen. Dat gidsen ging niet van een leien dakje. De robot leidde de vrijwilligers eerste de verkeerde kant op, liep verkeerde ruimtes binnen, of hield er gewoon domweg mee op.

Robot krijgt absurd veel vertrouwen

Dat had geen maar beperkte gevolgen voor het vertrouwen van de onderzoekssubjecten in de robot toen het uitbreken van een brand werd gesimuleerd, compleet met alarmbellen en kunstmatige rook in de gangen. Alle 26 vrijwilligers die hadden meegemaakt dat de robot niet precies wist hoe bij de vergaderzaal te komen, volgden toch zijn aanwijzingen naar de uitgang op - ook al waren de aanduidingen dat de nooduitgang de andere kant op was duidelijk in het zicht. Zelfs van de personen die hadden gezien dat de robot vastliep, volgend nog 5 die aanwijzing de verkeerde kant op. In één van de experimenten volgden 2 personen de aanwijzing op om een kamer zonder licht met overal opgestapeld meubilair binnen te gaan. De andere twee uit dat groepje trokken daar de streep, maar bleven wel bij de robot.

De onderzoekers hadden dat niet verwacht. In eerdere onderzoeken met simulatoren reageerden de mensen kritischer op de robot. Maar als zich een echte noodsituatie lijkt voor te doen, reageren ze dus heel anders. Dat krijgt behoorlijke gevolgen voor de onderzoeksopzet. "We wilden de vraag beantwoorden hoe we mensen zover krijgen dat ze een reddingsrobot vertrouwen", zei wetenschapper Alan Wagner van het Georgia Tech Research Institute in reactie op het onderzoek. "Nu lijkt het belangrijker de vraag te stellen hoe we mensen ervan kunnen weerhouden te veel vertrowuen in robots te stelln."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in