Nederlandse ziet weer door chip
Chip en minicamera op zonnebril
De vrouw bij wie het implantaat is ingebracht – de 63-jarige Riet Kleerebezem – lijdt aan een erfelijke vorm van blindheid (retinitis pigmentosa), waardoor ze het zicht volledig kwijtraakte. Met een combinatie van een chip op haar netvlies en een minicamera op een zonnebril kan zij in een lage resolutie in een nauwe blik weer licht en contouren onderscheiden. De camera vangt beelden op en vertaalt die via het netvliesimplantaat naar prikkels voor de hersenen. Kleuren onderscheiden is nog niet mogelijk.
Nog niet vergoed hier
De behandeling is in februari goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit en wordt wereldwijd nog maar in vijf ziekenhuizen uitgevoerd, namelijk in Duitsland, Engeland, Italië de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië. In Nederland wordt de behandeling nog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar in Duitsland en Italië zou dat al wel gebeuren. De operatie zou ongeveer honderdduizend euro kosten. Oogziekenhuis Zonnestraal heeft voor de eerste patiënt de kosten op zich genomen en wil de ingreep dit jaar bij nog twee patiënten toepassen.
Nederland telt zo'n 4700 patiënten met de aandoening, van wie er jaarlijks zo'n vijftig het zicht verliezen. Niet iedere patiënt heeft baat bij de ingreep. Bij het merendeel zijn de oogzenuwen te zwaar beschadigd en heeft het implantaat geen zin meer.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee