Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw instituut voor orgaan-op-chip-technologie

De oprichting van het hDMT (Institute for human Organ and Disease Model technologie) moet Nederland naar de wereldtop brengen op dit onderzoeksterrein.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Nieuwe medicijnen testen

Organen op chips zijn zeer kleine stukjes levend weefsel, waar een kunstmatige bloedstroom langs loopt. Ze bootsen de functies, dynamica en opbouw van menselijke organen na. De chips worden onder meer gebruikt om nieuwe medicijnen te testen en om onderzoek te doen naar verschillende ziektes. Nu duurt het nog zo’n twaalf jaar om een nieuw medicijn op de markt te brengen. Met de organen op chips wordt dit proces sneller, goedkoper en veiliger. De testen zijn niet alleen natuurgetrouw, maar er hoeven ook geen proefdieren of -mensen meer aan te pas te komen.

Omdat bij ziektes en medicijnwerking vaak meerdere organen in wisselwerking betrokken zijn, gaat het hDMT ook microsystemen ontwikkelen, waarin meerdere ‘organen’ zitten. Zo’n microsysteem is enkele centimeters groot en bevat een netwerk van kanaaltjes en ‘ruimtes’ die afmetingen hebben uiteenlopend van 1 tot 100 micrometer.

Focus op hart, kanker en bloedvaten

hDMT is opgericht door de Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven, Hubrecht Instituut, Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus Medisch Centrum en de bedrijven Galapagos en Genmab. De initiatiefnemers verwachten dat op termijn nog andere partijen zich aansluiten. De stichting concentreert zich in eerste instantie op drie onderzoekslijnen: het hart, kanker, en bloedvaten.

Binnen Nederland is er volgens Albert van den Berg, wetenschappelijk directeur van MIRA - onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente - al veel expertise op dit terrein aanwezig, maar deze expertise is versnipperd. “Daarom brengen we binnen het hDMT kennis en mensen samen in één consortium. Denk hierbij aan de celbiologie, genetica en microfabricagetechnologie. Ik denk dat het consortium uiteindelijk tot tien tot twintig organen op een chip kan leiden”, zegt hij op Twente.com.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in