Niveau kenniseconomie stijgt bij dalende investering
Volgens voorzitter van de KIA-coalitie Alexander Rinnooy Kan ging het op een aantal vlakken beter, maar op andere weer slechter. De overheid en industrie investeren in ieder geval veel minder in onderwijs en onderzoek dan gebeurt in de Scandinavische landen die de lijst aanvoeren.
Kwaliteit onderwijs verbeterde
Ondanks de bezuinigingen constateert Rinnooy Kan dat de kwaliteit van het voorbereidend onderwijs verbetert. Er zijn minder schoolverlaters en het aantal slechte scholen daalt. Daarentegen is weinig aandacht voor scholing op latere leeftijd. Vooral de langstudeerboetes staan haaks op de ambitie van het kabinet door te groeien naar een top-5-positie op de ranglijst.
Volgens Rinnooy Kan is het Topsectorenbeleid een punt van vooruitgang. Dit beleid zorgt voor een betere afstemming tussen het wetenschappelijk onderzoek en de industrie in 9 economisch belangrijke innovatiesectoren. De vraag is wel of de industrie voldoende gebruik maakt van die kansen.
Honderden miljoenen minder
De dalende investeringen in de kenniseconomie komen vooral voort uit het besluit de aardgasbaten niet langer te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Daardoor daalt het budget van 4,8 miljard euro dit jaar naar 4,5 miljard euro in 2016, zo blijkt uit cijfers die het Rathenau Instituut vandaag publiceert.
Rinnooy Kan blijft optimistisch. "De ambitie om in 2020 bij de top-5 van innovatieve landen te behoren bestaat nog steeds."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee