Overslaan en naar de inhoud gaan

Niveau kenniseconomie stijgt bij dalende investering

Nederland bekleedt nu een 7e positie op de ranglijst, blijkt uit een rapport van 30 instanties uit de werkgevers- en werknemersverenigingen en de kennissector. Vandaag presenteert deze zogeheten KIA-coalitie het document in Den Haag. De Volkskrant kreeg al voorinzage. De onderzoekers van de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) kwalificeren jaarlijks de belangrijkste economieën op basis van een 60-tal grootheden op het gebied van onderwijs en onderzoek.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Volgens voorzitter van de KIA-coalitie Alexander Rinnooy Kan ging het op een aantal vlakken beter, maar op andere weer slechter. De overheid en industrie investeren in ieder geval veel minder in onderwijs en onderzoek dan gebeurt in de Scandinavische landen die de lijst aanvoeren.

Kwaliteit onderwijs verbeterde

Ondanks de bezuinigingen constateert Rinnooy Kan dat de kwaliteit van het voorbereidend onderwijs verbetert. Er zijn minder schoolverlaters en het aantal slechte scholen daalt. Daarentegen is weinig aandacht voor scholing op latere leeftijd. Vooral de langstudeerboetes staan haaks op de ambitie van het kabinet door te groeien naar een top-5-positie op de ranglijst.

Volgens Rinnooy Kan is het Topsectorenbeleid een punt van vooruitgang. Dit beleid zorgt voor een betere afstemming tussen het wetenschappelijk onderzoek en de industrie in 9 economisch belangrijke innovatiesectoren. De vraag is wel of de industrie voldoende gebruik maakt van die kansen.

Honderden miljoenen minder

De dalende investeringen in de kenniseconomie komen vooral voort uit het besluit de aardgasbaten niet langer te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Daardoor daalt het budget van 4,8 miljard euro dit jaar naar 4,5 miljard euro in 2016, zo blijkt uit cijfers die het Rathenau Instituut vandaag publiceert.

Rinnooy Kan blijft optimistisch. "De ambitie om in 2020 bij de top-5 van innovatieve landen te behoren bestaat nog steeds."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in