Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers erkennen gevaren van AI

Elon Musk zorgde tijdens een symposium van MIT voor de nodige opschudding door te stellen dat kunstmatige intelligentie (AI) potentieel riskanter is dan de nucleaire wapenwedloop en zich op termijn dreigt te ontwikkelen tot de belangrijkste existentiële bedreiging voor de mensheid.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Musk zou te veel naar sciencefiction-films kijken en aan een frankensteincomplex leiden. Maar gezaghebbende AI-onderzoekers vallen hem nu toch bij, zo blijkt uit een rondgang van ComputerWorld langs enkele toonaangevende instituten op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica.

Terechte zorg

Rector Andrew Moore van de computerscience-opleiding van Carnegie Melon verklaart aanvankelijk nogal verrast te zijn geweest door de uitspraken van Musk, maar het bij nader overwegen toch 'niet volstrekt onzinnig' te vinden. "Eigenlijk denk ik dat het een terechte zorg is en dat het ook interessant is. Het gevaar is nog ver weg, maar vroeg of laat zullen we ons er mee bezig moeten houden" citeert ComputerWorld hem.

Verantwoordelijkheid onderzoekers

Ook Professor Stuart Russell van Berkeley is niet honderd procent gerust op de goede afloop van het AI-avontuur: "Als machines maakt die intelligenter zijn dan mensen, dan zou het wel eens zo uit kunnen pakken dat je die machines niet meer in de hand kunt houden". Russell benadrukt dan ook de verantwoordelijkheid die onderzoekers hebben bij het bepalen van de richting die hun werk neemt.

Vooralsnog machteloos

Maar Computer World vond ook enkele AI-onderzoekers die denken dat het voorlopig niet zo'n vaart zal lopen. Directeur Sonia Chernova van het Robot Autonomy and Interactive Learning Lab van het Worcester Polytechnic Institute bijvoorbeeld benadrukt dat wat op dit moment voor AI doorgaat, ten overstaan van mensen vooralsnog volkomen machteloos is.

Uit-knop

Professor Yaser Abu-Mostafa van het Califonia Institue of Technology stelt dat de mens zelf steeds wel pienter genoeg zal zijn om te zorgen dat er 'uit-knop' is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in