Overslaan en naar de inhoud gaan

Online oogmeting goedgekeurd door ziekenhuis

De online oogmeting van de Nederlandse startup Easee is even nauwkeurig als een traditionele meting door een optometrist. Dat meldt het UMC Utrecht na een wetenschappelijke studie naar de werking van de digitale meetmethode.

Easee biedt sinds drie jaar een oogmeting aan die je thuis en alleen kan uitvoeren. Volgens de startup duurt de meting een kwartier en heb je een computer, smartphone en internetverbinding nodig. In de industrie rezen de nodige vragen over de nauwkeurigheid van zo’n zelfmeting, want kan de gebruiker wel zo goed meten als een optometrist met specialistische apparatuur? Reden voor het UMC Utrecht om een klinische studie te starten naar de meetmethode van Easee. Het onderzoek werd geleid door oogarts Robert Wisse, die zijn bevindingen vandaag presenteerde op een medisch congres.

Online meting is even nauwkeurig als de opticien

Het onderzoeksteam van het UMC Utrecht heeft de digitale meetresultaten van honderd gezonde proefpersonen tussen de 18 en 40 jaar vergeleken met die van een optometrist. Volgens Wisse is de online meting van Easee even nauwkeurig (en dus goed) als een fysieke meting. Hij spreekt van een ‘revolutionaire ontwikkeling in de gezondheidszorg’. Het UMC Utrecht wil de online meetmethode opnemen in het elektronisch patiëntendossier (EPD) – waar de patiënt ook inzage in heeft. Easee deed vorig jaar mee aan een medische innovatiewedstrijd die door het UMC georganiseerd werd.

Kosten en tijd besparen

De meetmethode van Easee is gepatenteerd en heeft een CE-keuring voor medisch product. De techniek is wereldwijd inzetbaar, aldus het bedrijf. Wie de meting heeft afgerond, krijgt een bril- of lenzenrecept dat is goedgekeurd door een optometrist. Volgens de Amsterdamse startup bespaart een online meting de gebruiker tijd en geld. Yves Prevoo, ceo van Easee, claimt dat de zorg ook miljoenen kan besparen door de online meetmethode te omarmen. De wachttijd voor staartpatiënten zou korter kunnen en oogartsen hoeven minder metingen te verrichten, is zijn redenatie. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen ondergaan jaarlijks zo’n 160 duizend Nederlanders een staaroperatie.

Er zijn meer online oogtests, bijvoorbeeld die van het Oogfonds. Deze test is tot stand gekomen in samenwerking met het radboudumc en het Oogziekenhuis Rotterdam, maar is volgens de site enkel een voorbeeld en geen volledige test.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in