Overslaan en naar de inhoud gaan

Opladen batterijen mag veel sneller

Dat stellen onderzoekers van het Stanford Institute for Materials and Energy Sciences in het tijdschrift Nature Materials. Zij gaan hiermee in tegen de wijd verbreide veronderstelling dat langzaam opladen juist wel goed is voor een langere levensduur van batterijen. Dan zou er minder warmte worden gegenereerd. Warmte zou zeer schadelijk zijn voor de levensduur van batterijen, zo luidt de redenering. De wetenschappers onderzoeken nu wat de gunstigste manier is om een batterij op te laden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Dit geldt voor batterijen voor elektronische producten als smartphones, maar ook voor die in elektrische auto’s. Als blijkt dat batterijen net zo goed of zelfs beter zeer snel opgeladen kunnen worden, scheelt dat gebruikers van elektrische auto’s veel wachttijd.

Zij voeren aan dat alleen al een batterij in een enkele iPhone miljarden deeltjes bevat. “Wij als wetenschappelijke gemeenschap hebben altijd op een macroniveau gekeken naar hoe de gehele batterij zich gedraagt. Maar ons onderzoek kijkt naar al die individuele deeltjes om een model te kunnen construeren voor de wijze waarop het werkt”, laat een van de onderzoekers weten aan Nature Materials.

In de deeltjesversneller

De onderzoekers hebben een deeltjesversneller gebruikt om het gedrag van individuele nanodeeltjes te bestuderen als een batterij wordt opgeladen en ontladen. Daaruit bleek dat eerst enkele deeltjes of groepjes helemaal werden opgeladen, voordat andere deeltjes aan de beurt waren om op te laden. Dat is opmerkelijk, want verondersteld werd dat de elektrische lading gelijkelijk werd verdeeld zodat alle deeltjes geleidelijk en tegelijkertijd werden opgeladen. De batterij blijkt echter deeltje voor deeltje op te laden in series van heel snelle opladingen.

Wat nu wel de ideale manier is om een batterij op te laden, en te ontladen, moet echter nog blijken. De onderzoekers testen voorlopig nog enkele manieren om batterijen op te laden. Dat moet uiteindelijk een methode opleveren waarmee batterijen rond de 10 jaar kunnen meegaan. Nu nog zijn die na een paar jaar niet meer goed bruikbaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in