Opladen batterijen mag veel sneller
Dit geldt voor batterijen voor elektronische producten als smartphones, maar ook voor die in elektrische auto’s. Als blijkt dat batterijen net zo goed of zelfs beter zeer snel opgeladen kunnen worden, scheelt dat gebruikers van elektrische auto’s veel wachttijd.
Zij voeren aan dat alleen al een batterij in een enkele iPhone miljarden deeltjes bevat. “Wij als wetenschappelijke gemeenschap hebben altijd op een macroniveau gekeken naar hoe de gehele batterij zich gedraagt. Maar ons onderzoek kijkt naar al die individuele deeltjes om een model te kunnen construeren voor de wijze waarop het werkt”, laat een van de onderzoekers weten aan Nature Materials.
In de deeltjesversneller
De onderzoekers hebben een deeltjesversneller gebruikt om het gedrag van individuele nanodeeltjes te bestuderen als een batterij wordt opgeladen en ontladen. Daaruit bleek dat eerst enkele deeltjes of groepjes helemaal werden opgeladen, voordat andere deeltjes aan de beurt waren om op te laden. Dat is opmerkelijk, want verondersteld werd dat de elektrische lading gelijkelijk werd verdeeld zodat alle deeltjes geleidelijk en tegelijkertijd werden opgeladen. De batterij blijkt echter deeltje voor deeltje op te laden in series van heel snelle opladingen.
Wat nu wel de ideale manier is om een batterij op te laden, en te ontladen, moet echter nog blijken. De onderzoekers testen voorlopig nog enkele manieren om batterijen op te laden. Dat moet uiteindelijk een methode opleveren waarmee batterijen rond de 10 jaar kunnen meegaan. Nu nog zijn die na een paar jaar niet meer goed bruikbaar.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee