Overslaan en naar de inhoud gaan

Penselen van Munch krijgen digitaal 2e leven

Als een kunstenaar wordt geroemd vanwege zijn 'unieke penseel' dan is die term veelal figuurlijk bedoeld. Maar aan de vaak zeer herkenbare stijl van een bepaalde schilder ligt soms ook wel degelijk een aspect ten grondslag van zijn stoffelijke schildergereedschap. Adobe, de maker van onder meer het fotobewerkingsprogramma Photoshop, heeft een poging gedaan om het unieke karakter van de penselen van de Noorse schilder Edvard Munch te vangen in een digitale variant.
Schilderinstrumentarium van Edvard Munch
© Adobe
Adobe

Binnen het project The Hidden Treasures of Creativity, zijn 7 penselen van Edvard Munch – bekend van onder meer ‘De Schreeuw’ – digitaal nagemaakt. Adobe heeft met ondersteuning van het Munch Museum in Oslo en penseelontwerper Kyle Webster zeven van de meer dan 110 jaar oude penselen digitaal nagemaakt en beschikbaar gesteld in Creative Cloud. Gebruikers van Photoshop of Sketch kunnen deze penselen gebruiken om te werken in de stijl van Munch.

Met ondersteuning van de conservators van het Munch Museum werden de originele penselen gefotografeerd met ultra-hoge-resolutie 360 graden-camera’s die alle hoeken en details vastlegden om een accurate driedimensionale representatie te maken. De artistieke stijl en het penseelwerk van Munch werd tot in detail geanalyseerd door specialisten en gecombineerd met data over de penseeleigenschappen, zoals flexibiliteit en het type haar.

De volgende stap, het omzetten van de data en scans in Photoshop-penselen, werd uitgevoerd door Kyle T. Webster. Hij wordt gezien als ’s werelds meest vooraanstaande autoriteit op het gebied van Photoshop-penselen. Kyle wist in samenwerking met de museumexperts de exacte vorm en eigenschappen van elk penseel na te maken. Deze penselen zijn vanaf vandaag te downloaden en te gebruiken in Photoshop en Sketch.

Tand des tijds

Simon Morris, Senior Director of Campaign Marketing bij Adobe zegt: “Er zijn kunstwerken die we allemaal kennen en waar we allemaal van houden. Deze werken doorstaan de tand des tijds en blijven een inspiratiebron voor moderne creatieve professionals en de maatschappij als geheel. Maar we denken zelden na over de materialen die gebruikt zijn om deze meesterwerken te creëren.”

The Hidden Treasures of Creativity gaat over het tot leven brengen van deze tools en deze aan te bieden aan de nieuwe generatie van kunstenaars. Instellingen zoals The Met in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam hebben al stappen gemaakt in het online aanbieden van hun collecties om ervoor te zorgen dat de klassieke werken zichtbaar blijven voor een breed publiek. Dit innovatieve project ondersteunt deze trend en maakt het mogelijk voor de moderne artiesten om het penseel van een meester te herontdekken en te koesteren en het te gebruiken om een geheel eigen kunstwerk te maken.”

Livestream

Via een reeks livestreams geeft Adode informatie over het gebruik van de digitaal gecreëerde penselen. Deze serie van livestreams met het thema digitaal schilderen, wordt gehost door Kyle T. Webster, samen met Therese Larsson, Suzanne Helmigh en Sebastien Hue en is te zien van 20 tot en met 22 juni. Geïnteresseerden kunnen hier registreren voor de streams. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in